Rusya, ABD'nin BM Genel Kurulu'nda verdiği Suriye'de kimyasal silah kullanımını araştırma talebini veto etti.

dogu-guta

İNSANLIK SUÇU'NU ÖRTBAS ETTİ

Suriye'nin Duma bölgesinde kimyasal silah kullanıldığına ilişkin ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunduğu, bağımsız bir BM soruşturma mekanizması kurulmasını öngören karar tasarısı, Rusya'nın vetosuna uğradı. New York'taki BM Genel Merkezinde, Güvenlik Konseyi'nde yapılan toplantıda, BM Daimi üyesi 5 ülkeden biri olan Rusya, tasarıyı veto etti. Tasarıya Bolivya'da hayır oyu kullanırken, Çin çekimser kaldı.

ABD'nin sunduğu tasarıya; Türkiye, Kanada, Fransa, İngiltere, Peru, Polonya, Hollanda da destek verdi.

KİMYASAL SİLAHLAR YASAKLANSIN

Rusya'nın vetosuna uğradığı için kabul edilmeyen tasarı, Suriye'de kimyasal silah kullanımını araştıracak yeni bir BM mekanizması kurulmasını, ilk araştırma raporunu üç ay sonra Konsey'e ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OPCW) yazılı olarak sunmasını öngörüyordu.

BM ŞAŞKINLIK İÇİNDE

Toplantıda konuşan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, sundukları tasarının Suriye'de kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığının tamamen bağımsız bir inceleme ve araştırmayı örgördüğünü söyledi. Haley, Rusya'nın ise inceleme ve soruşturmayı yalnızca kendilerinin yapmak istediğini, bunu bağımsız nitelikten yoksun olacağını savundu.

RUSYA ABD'YE ÇIKIŞTI

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise ABD'nin tasarısınında daha çok karışıklık ve manipülasyona yal açacağını söyledi. Nebenzia, Rusya güçlerinin yasal Suriye yönetiminin daveti ile Suriye'de bulunduğunu, ABD'nin ise teröristleri kolladığını savundu. Nebenzia, 'Bizim kabul etmeyeceğimiz bir tasarıyı dayatmakta neden ısrar ediyorsunuz. Rusya ABD'nin tasarısına onay vermeyecek' dedi.