Çinli yetkililer 8,5 ton ağırlığındaki uzay istasyonunun parçalarının Türkiye'ye de düşebileceğini işaret ederken, ocak ile mart arasındaki bir tarihte bu olayın yaşanacağını kaydetti.

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Tiangong-1'in düşüş rotası üzerinde ise İspanya, İtalya ve Hindistan'ın yanında Türkiye'nin de bulunduğu paylaşırken, 300 kilometre yüksekte ilerleyen Tiangong-1'in mürettebatının 2013'te gemiden ayrıldığını da hatırlattı.

Uzmanlar tam hedef noktanın kesin bir şekilde bilinmesinin çok güç olduğu üzerinde dururken, Tiangong-1'in atmosfere girişinden çok kısa zaman önce bile ancak çok geniş bir coğrafi alan için risk tahmini gerçekleştirebileceklerinin altını çiziyor.

Tiangong-1 uzay aracının dünya atmosferine girdikten sonra büyük oranda yanarak parçalanmasını beklediklerini dile getiren uzmanlar, büyük kütlesi nedeniyle yüzeye parçalarının ulaşma ihtimalinin de olduğunu hatırlatıyor.

2011 yılında fırlatılan Tiangong-1, iki yıllık ömrünü 2013'te tamamlamış, mürettebatı da bu sürenin tamamlanmasıyla gemiden ayrılmıştı.

Uzay uçuşları tarihinde, düşen uzay aracı parçaları nedeniyle hayatını kaybeden olmadı.