E-devlet'in yeni uygulaması Alt-Üst Soyağacı Sorgulama Sayfası, son dönemin en popüler hizmeti oldu. Vatandaşların ilk günden itibaren yoğun ilgi gösterdiği uygulama kısa sürede yüzbinlerce vatandaşın ilgisi nedeniyle kısa süre için askıya alınmıştı. Geçtiğimiz gün yeniden hizmete sunulan soyağacı uygulaması sorunsuz olarak çalışırken, soyağacı bilgilerini sosyal medyada paylaşan bazı vatandaşlara bankalardan güvenlik uyarısı geldi.

Soyağacı uygulamasına sadece dün akşam saatlerine kadar 4 milyona yakın vatandaş giriş yaptı. Bu sabah itibariyle 8 milyondan fazla vatandaşın soyağacını sorguladığı sistemde yeni bir güvenlik sorunu ortaya çıktı.

1800'lü yıllara kadar uzanan akraba bilgilerini sosyal medyada paylaşan bazı vatandaşlara bankalardan uyarı geldi. Sosyal medyada komik olduğu gerekçesiyle paylaşılan akraba isimlerinin ciddi anlamda güvenlik sorunu yarattığını belirten bankalar, müşterilerine annenizin kızlık soyadını paylaşmayın uyarısında bulundu.

ANNENİZİN KIZLIK SOYADINI PAYLAŞMAYIN

Bankalar yaptıkları uyarılarda hiç kimseyle anne kızlık soyadınızı paylaşmamanız için uyarı üstüne uyarı yaparken vatandaşların soyağacı bilgilerini açık bir şekilde sosyal medyada paylaşması kişisel veri güvenlikleri için tehlike oluşturuyor. Güvenliğiniz için soyağacı bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın.