TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Meclis Cami'nin yıkılacağı yönündeki tartışmalara son noktayı koydu. Kahraman Türkiye'de tek minaresiz camiinin Meclis'te olduğunu belirterek, 'Cami hadisesini kaşımaya hiç lüzum yok. Cami yıkılmaz, niye yıkılsın? Biz cami yıkmayız, cami yaparız' dedi.

KÜLLİYE VE DİĞER HARCAMALAR SORULDU

Plan ve Bütçe komisyonu'n da TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Sayıştay ve MİT Müsteşarlığı'nın 2017 bütçe görüşmesinde 15 Temmuz darbesindeki karanlık kalan noktalar, Meclis Camii'nin yıkılıp yıkılmayacağı inşaa edilecek yeni hizmet binası, Cumhurbaşkanlığı külliyesi, alınan uçaklar ile Marmaris'te yapılan Devlet Konuk Evi projesinin maliyeti gündeme geldi.

36 BAŞ DANIŞMAN VAR

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Külliyede 36 başdanışman olduğunu, danışman düzeyinde ise çok sayıda kişinin görev yaptığını açıkladı.

Baş danışmalarının çoğunun hukukçu, ekonomi ve kamu yönetimi alanlarında uzmanlıklarının olduğunu belirten Kasırga, bunların 6400 ek göstergeye tabi devlet memuru ücreti aldıklarını ifade etti.

HARCIRAH ALMIYORUZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı ile Külliye personelinin yurtiçi ve yurtdışı seyahatlerde harcırah almadığını kaydeden Kasırga, 'Polisler hariç olabilir onu bilmiyorum' dedi.

Kasırga, Cumhurbaşkanlığı bütçesinin her yıl katlanarak artması konusundaki eleştirilere ise, ' Asla, zinhar savurganlık ifadesi değil' dedi.

1 MİLYAR 370 MİLYON LİRA

Cumhurbaşkanlığı Küllüyesi inşaat ve tefrişat maliyetinin 1 milyar 370 lira olduğunu belirten Kasırga şöyle dedi:

'İnşaat giderler Başbakanlık bütçesinden karşılandı. Bu rakama tefrişat da dahil. Tablo gibi eksik malzemeler aldık. Tanesi bin 500 lira denilen 70/80 liraya bardaklar aldık. Fahiş fiyat olduğu öne sürülen malları ucuza aldık.

UÇAK ALMADIK

Uçaklarla ilgili bizde ödenek yok, biz ilgilenmiyoruz. Uçaklar devletin havuzunda muhafaza ediliyor. Her şeyi Başbakanlık koordine ediyor. 2 uçak Cumhurbaşkanlığı envanterine aktarıldı. Bunların bakım, onarım ve yakıt gider Başbakanlıkça karşılanıyor. Biz Külliye olarak ne uçak satın alıp, uçak'da kiralamadık.

DEVLET KONUKEVİ

Marmaris'te rahmetli Özal'dan kalan Devlet Konukevi'ni yeniden inşaa ediyoruz. Orada eksi ve yetersiz konuk evi vardı. Altyapı, çevre, duvar, peyzaj, sondaj, etüt, güvenlik kulübeleri vbb gibi giderler için şu ana kadar 12 milyon 125 TL harcandı. TOKİ yapacak. İhale yapılacak inşaat maliyeti o zaman belli olacak.

ÖRTÜLÜ ÖDENEK

Örtülü ödenek devletin ali menfaatleri, gizli ve güvenlik hizmetleri için harcanıyor. Genel Sekreterlik olarak biz müdahil değiliz. Örtülü ödeneği doğrudan doğruya sayın Cumhurbaşkanı belirliyor.

ERDOĞAN'IN SEYAHATLERİ

Sayın Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı olduktan sonra 6 kez ABD'ye 17 kez Avrupa ülkelerine resmi ziyarette bulundu.

MİT MÜSTEŞAR YARDIMCISI

Mit Müsteşar Yardımcısı Hacı Ali Özel, başta CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu olmak üzer muhalefet milletvekillerinin 15 Temmuz'un karanlık noktalarına ilişkin sorularına sözlü yanıt vermedi. Özel, 'Sorulara yazılı cevap vereceğiz' demekle yetindi.