Trafikte Yeni Dönem Resmi Gazete Yayımı İle Başladı

Hükümet açıkladı, Trafik sigortası için yeni döneme geçildi. Geçtiğimiz günlerde "Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali̇ Sorumluluk Sigorta'sında Tari̇fe Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" resmi gazetede yayımlanarak resmen yürürlüğe girmiş oldu.

Bu yönetmeliğe göre ağır hasarlı araçlar için 12 Nisan 2017 den itibaren Riskli Sigortalılar Havuzu kurulup uygulamaya başlandı. Hasar alan araçlarda trafik sigortası poliçeleri ( havuz kapsamında olanlar ) Türkiye Motorlu Taşıtlar Bürosu tarafında belirlenecek olan usul ve esaslar çerçevesinde sigorta şirketleri içinde bölüşüp paylaştırılacak.

Yeni Kanunun Kapsama Alanı Nedir?

Bu kanun kapsamına yüksek Riskli hasarlı araçlar, minibüs, taksi, 31 ve üstü koltuklu otobüsler, çekici türün de araç grupları ile kamyon araçları bu kanunun kapsam alanına alınmış durumda. Ödenek ve primler hasar maliyetleri iki aşamalı olarak sigorta şirketleri arasında paylaştırılacak.

Sigorta şirketleri arasında yüzde ellisi aynı miktarda paylaşılıp, geride bırakılan diğer yüzde elli kısmı ise sigorta şirketlerinin son bir üç yıllık dönem için de almış oldukları pay miktarına göre belirlenecek olup, her yılbaşında hesaplanacak olup bu pay sürekli sabit tutulacaktır. Ayrıca hasarsızlık indirim oranları da yapılan görüşmeler sonucunda yeniden belirlendi ve aynı kanun kapsamı içinde resmi gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiş oldu.

Bu yeni düzenlemeye göre, % 45 olan eski indirim oranı yerine % 30 indirim olan yeni oran geçerli olacaktır. Bu oran düşük riskli hasar grubundaki 6. Basamaktaki grup için indirim oranı ise yüzde 30 yüzde 25 olarak belirlendi. Düşük riskteki 5 kademe grubu için ise yüzde 15'lik indirim oranı yüzde 10 indirim oranına indirim oranına düşürülmüş olup uygulanmaya kondu.