Nükleer Savaş Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kullanılan sadece bir nükleer silah bir kenti yok etmek için yeterli olabilmektedir. ABD' nin Hiroşima ve Nagazaki' ye karşı kullandığı uranyum ve plütonyum nükleer silahlarının etkileri halen bu zamanda bile hissedilmektedir. Bu olaylar gerçekleştikten sonra uzmanlar nükleer silah kullanımını konusunda tartışmaya girmişlerdir.

Nükleer Savaş Çeşitleri

Farklı etki ve güce sahip nükleer silahların kullanıldığı iki tür savaş şekli bulunmaktadır. Birincisi; sınırlı nükleer savaş olmaktadır. Etkisi küçük olmakla birlikte amaç düşman askerlerini imha etmektir. Kısmen siviller de etkileniyor olsa da hedef düşman askerleridir. Küçük çapta olması nedeniyle Soğuk Savaş döneminde birçok ülke büyük ölçekli sınırlı silahlarını kullanmıştır.

İkincisi; büyük ölçekli nükleer savaştır. Adından da anlaşıldığı üzere bu savaş esnasında büyük miktarda nükleer madde kullanılır. Sivil veya asker ayırt etmeksizin herkesi öldürme amaçlı tasarlanmıştır. Sadece belli bir kesim değil bu savaş türündeki kullanılan nükleer silahla düşman tamamıyla yok edilmek istenmektedir. ABD'nin Japonya'ya attığı bombalar haricinde bu tür savaş silahları başka bir yerde kullanılmamıştır.

Sınırlı nükleer savaşın gayesi sadece düşman askerlerini imha etmek olsa da zamanla büyük ölçekli nükleer savaşa doğru meyil olabilir. Teknolojinin üst seviyelerde olması sebebiyle savaşlar eğer olacaksa bu nükleer silahlar yardımıyla olması beklenmektedir. Özellikle nükleer bombadan yayılan radyasyon neticesinde milyonlarca insanın öleceği, kötürüm kalacağı kısacası insanlığın yok olacağı beklenmektedir. Ekosistemin de dengesinin bozulmasıyla canlı hayatının sonu yaklaşmış olmaktadır.