İran'a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ortak basın toplantısı düzenledi. Ruhani yaptığı açıklamada, ikili görüşmede çok önemli kararların alındığını söyledi.

MİLLİ PARA BİRİMLERİYLE TİCARET YAPILACAK

İki ülke ticareti milli para birimiyle yapılacak. Basın toplantısında alınan ekonomik ilişkilere ilişkin önemli açıklamalar yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, IKYB'deki referandum için şunları söyledi: 'Kuzey Irak bölgesel yönetimin gayri meşru referandumunu tanımadığımızı zaten ifade ettik. 350 km. sınırla kuzeyde Türkiye, doğusunda İran, güneyinde merkezi yönetim, batısında Suriye. Kuzey Irak neyin referandumunu yapıyor? Ve kendisini İsrail'den başka tanıyan bir dünya ülkesi yok. Ve Mossad ile masaya oturarak verilen karar meşru olamaz, gayri meşrudur."

İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİ GELİŞECEK

Ruhani 'ikili görüşmede çok önemli kararlar aldık. İki ülke ticareti milli para birbiri ile yapacak. Bankacılık alanında alınan kararlar inşallah önümüzdeki hafta sonuna kadar hayata geçecek. İki ülke arasında seyehatlari kolaylaştırmak ve ürün ticaretini arttırmak için çalışmalar yapılacak. Bunun için 3 gümrük kapısını 24 saat çalıştırma kararı aldık. 27si hemen faaliyete geçecek, üçüncüsü teknik çalışmaların ardından başlayacak.' dedi.

İRAN'DAN DAHA ÇOK DOĞALGAZ ALACAĞIZ

Basın açıklamasında ilk sözü alan ruhani şöyle devam etti:' İki ülkearasında yatırımcılık ilişkilerinin geliştirilmesi adına İran tarafı Türk tarafına gerekli imkanları ve destekleri sağlamaya hazır olduğunu bildirdi. Türk tarafı da daha fazla doğalgaz almaya hazır olduğunu bildirdi. İki ülkenin ilgili bakanlıkları arasında görüşmelerin yapılması kararlaştırıldı. İran tarafı aynı zamanda Türk tarafından yatırım yapmasını istedi. Türk tarafı da yatırımlara hazır olduğunu belirtti.'

MOSSAD'LA MASAYA OTURDULAR

Kuzey Irak bölgesel yönetiminin gayri meşru referandumunu tanımadığımızı zaten ifade ettik. 350 km. sınırla kuzeyde Türkiye, doğusunda İran, güneyinde merkezi yönetim, batısında Suriye. Kuzey Irak neyin referandumunu yapıyor? Ve kendisini İsrail'den başka tanıyan bir dünya ülkesi yok. Ve Mossad ile masaya oturarak verilen karar meşru olamaz, gayri meşrudur.

BARZANİ'YE MESAJ: 'AĞIRLAŞTIRILARAK ATILACAK ADIMLAR VAR'

Böyle bir adımı atmak inanıyorum ki Kuzey Irak yerel yönetimini yalnızlığa mahkum edecektir. İran ve Türkiye olarak bu konudaki kararlığımız bellidir. Irak'taki muhatabımız merkezi yönetimdir ve bu referandumu da kesinlikle gayrimeşru olarak telakki ediyoruz. Attığımız adımlar var. Gerek İran'ın gerek Türkiye'nin, gerek merkezi yönetimin. Ama bundan sonra ağırlaştırılacak atılacak adımlar var. Aynı şekilde Suriye'de üçlü mekanizma var. Orada da İran, Türkiye, Suriye olarak Astana sürecini işletiyoruz. Burada da çatışmasızlık bölgesini çok çok önemsiyoruz. Dünyadaki mazlumların, mağdurların kurtuluşu için vereceğiz mücadele önemlidir.