Kadıköy Belediyesi tarafından yapılan ve konulduğu yerden çalınan Avanak Avni heykeli polis tarafından bulunduktan sonra yeniden Karikatür Evi'nde sergilenmeye başladı.

3_13

YENİDEN CADDE'DE YERİNİ ALDI

Kadıköy Belediyesi tarafından geçen yıl yaptırılan usta karikatürist Oğuz Aral ve efsanevi karakteri Avanak Avni heykeli mizahseverleri caddede karşılıyor. Heykeltraş Yunus Tonkuş'un Şişli'de bulunarak belediye ekiplerine tislim edilen heykeli koparıldığı noktadan yeniden birleştirildi.

AVNİ'YE KADIKÖY SAHİP ÇIKTI

Ayaklarına kaynak yaparak sağlamlaştırılan heykel, yeniden Hasanpaşa'da bulunduğu noktaya dikildi. Heykeli inceleyen kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu,"Karikatür Evi'nde yaklaşık 1600 çcocuk atölye çalışmalarına katılıyor. Bu mekanda değişik karakterlerin heykelleirin yaptırıyoruz. Oğuz Aral ve Avanak Avni heykellerinin yanı sıra Abdülcanbaz, Bezgin Bekir, En Kahraman Rıdvan, Fırat gibi karakterlerin de heykelleri var.

1546077128_VS9A6048

HASAN PAŞA'NIN ÇOCUĞU

"Avanak Avni, Oğuz Aral'ın 1973'te çizmeye başladığı çok ünlü bir tip. Avanak avni sokaktaki zeki, sevimli insanların bir örneği. Mahallenin bir çocuğu. Avanak Avni Kadıköy Hasanpaşa'nın da çocuğu oldu. İnsanlar benimsedi" şeklinde konuştu.

SANATI SEVDİREMİYORUZ

Avanak Avni heykelini yerine yerleştiren heykeltıraş Yunus Tonkuş ise "Heykel çalındığı zaman üzüldüm. Sanat eserine sahip çıkılması gerekirken çalındı. Olmaması gerekiyor. Bugün okullarda resim dersi yoksa, sanatı sevdiremiyorsanız, ondan bir şey bekleyemezsiniz. Bu heykeli çalmak bir kişinin yapabileceği bir şey değil" dedi.

GIRGIR DERGİSİ VE OĞUZ ARAL

Oguz Aral'ın 1973 yılında çizmeye başladığı Avanak Avni'nin maceraları Türkiye sınırlarını aşıp Güney Afrika'daki ırkçı olaylara karşı, Meksika'da ise ABD karşıtı grupların sembolü olmuştu. Oğuz Aral Gırgır Dergisi'nin el değiştirmesinden sonra 1990 yılında çikarmaya başladığı dergiye Avni adını vermişti.

GENÇ ÇİZERLERE İLHAM KAYNAĞI OLDU

Avni dergisi 1996'ya kadar yayınını sürdürmüştü. Oğuz Aral'ın 2004'te hayata veda edişinin ardından, Penguen dergisi çizerleri Oğuz Aral'ın hatırasına Avni'nin karikatürlerini kendi kalemlerinden çizmişlerdi.

KARİKATÜR EVİ MİZAHSEVERLERİ BEKLİYOR

Karikatür Evi'nde Yunus Tonkuş'un Oğuz Aral ve Avanak Avni heykellerinin yanı sarı Turhan Selçuk'un Abdülcanbaz, Tuncay Akgün'ün Bezgin Bekir, Bülent Arabacıoğlu'nun En Kahraman Rıdvan ve Uğur Gürsoy'un Fırat karakterlerinin heykelleri bulunuyor.