Tüm dünyada olduğu gibi siyasi seçimler Türkiye'de de bir hayli önemli. Ülkeler için oldukça önemli olan siyasi seçim meselesi bir ülkenin kaderini, geleceğini ve toplumsal düzenini belirleyeci nitelikte. Öyle ki bu niteliğe bakıp bir toplumun siyasi, kültürel, ekonomik hatta toplumsal kriterlerlerini belirlemek mümkün.
Bilindiği gibi önceki günlerde Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmasında erken seçim çağrısı yapmış tarih olarak da 26 Ağustos'u göstermişti. Aynı gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan 'Bahçeli ile görüşeceğiz' yanıtı geldi. Ertesi gün yapılan ikili görüşmede 24 Haziran'da erken seçim kararı alındı.


Kararın alınmasından sonra 'Erken Seçim'konusu Türkiye'nin gündemine oturdu ve öyle görünüyor ki; seçim günü gelene kadar oturduğu yerden kalkmayacak. Partiler tüm birimleri ile çalışmalarına başladı. Özellikle Cumhurbaşkanı adayı süreci çok can alacak gibi görünüyor. Kulislerde konuşulanlar ise başta ana muhalafet partisi olmak üzer birçok siyasi partinin erken seçime hazırlıksız yakalandığı. Gerçekten öyle mi? Bunu zaman gösterecek.


HALK AK PARTİ DEDİ


Partilerin seçim çalışmalarını bir tarafa alırsak, yaklaşık 15 yıldır ülkenin iktidarını elinde tutan Ak Parti'nin seçim macarası oldukça ilginç. İlk olarak 2002'de iktidara gelen Ak Parti o günden bu güne neler yaşadı gelin,hep beraber görelim.


AK Parti, 3 Kasım 2002 yılında Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında ilk olarak katıldığı genel seçimlerde yüzde 34,28 oy oranıyla tek başına iktidara geldi. O dönemde de koalisyon ortağı MHP Lideri Bahçeli'nin 'erken seçim' çağrısı ile Türkiye sandık başına gitmiş ve AK Parti ezici üstünlükle iktidarı devralmıştı. Bu seçimden 4.5 yıl sonra 22 Temmuz 2007 tarihinde yapılan 23. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde yüzde 46,58 oy oranıyla halk ikinci kez AK Parti'yi tek başına iktidara layık gördü.


UZUN ZAMAN SONRA 'ERKEN' OLMAYAN SEÇİM


Takvimler 12 Haziran 2011'i gösterdiğinde bu kez millet, 24. Dönem Milletvekilleri Genel Seçimleri için sandığa gitti. Bu seçim ayrıca 34 yıldan sonra Türkiye'nin "erken" yapılmayan ilk genel seçimi olarak kayıtlara geçti. AK Parti bu seçimde de yüzde 49,83 oy oranıyla yine tek başına iktidara gelmiş oldu.


MECBURİ ERKEN SEÇİM


2007 yılında ise Cumhurbaşkanı seçimi Türkiye'nin bir numaralı gündemi oldu. Anayasa Mahkemesi'nin 2007 Mayıs ayı başında TBMM'de Cumhurbaşkanı seçimine geçilebilmesi için 'genel kurulda en az 367 milletvekilinin hazır bulunması' kriterini getirmesi süreci kilitledi ve AK Parti bunun üzerine 22 Temmuz 2007'de erken seçime gitti.
AK Parti sandıktan 327 milletvekili çıkartarak önemli bir başarıya imza atarken, aynı seçimde MHP de barajı geçerek TBMM Genel Kurulu'na sokarak 367 engelinin aşılmasını sağladı.


2015'DE YENİDEN SANDIK


7 Haziran 2015 tarihinde AK Parti Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan'ın yerine 25. Dönem Milletvekilleri Genel Seçimlerine Ahmet Davutoğlu başkanlığına girdi.
AK Parti bu seçimde 40,87 oy oranına sahip olmasına rağmen TBMM'de 258 sandalye sayısına ulaştı ancak bu oran AK Parti'nin bu kez tek başına iktidar olmasına yetmedi. Yapılan tüm koalisyon görüşmeleri sonuçsuz olup yeni bir hükümet kurulamayınca AK Parti kendi isteğiyle erken seçime gitti. Bu kararın ardından 1 Kasım 2015'te halk yeniden iradesini sandığa yansıtırken, AK Parti yüzde 49,26 oy oranıyla TBMM'de 317 sandalye sayısına ulaşarak yeniden tek başına iktidara gelmiş oldu.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün yaptığı açıklama ile Türkiye yeniden seçim gündemine girdi. 2002'den bu yana girdiği her seçimden galibiyetle ayrılan AK Parti, iktidarları döneminde 3. kez erken seçim kararı almış oluyor.