Kira depozitosu zorunlu mu ve geri alınabilir mi? Bu sorunun cevabı en çok kiracıları ilgilendirir. Kiranın bir ya da en fazla iki katı kadar belirlenebilecek olan depozito miktarı kira kontratında yazan detaylara bağlı kalınmak kaydıyla kiracıya geri ödenebilir. Gayrimenkulün dekorasyon ve demirbaş yoğunluğu göz önünde tutulduğunda depozito bedeli üç kiraya kadar yükseltilebilir.

Depozito Bedelinin Değer Kaybı Nasıl Telafi Edilir?

Depozito bedelinin değer kaybetmemesi için döviz cinsinden ödeme yapılması en çok tercih edilen yöntem olarak görülebilir. Depozito bedelinin geri ödeme şartlarının kira kontratında detaylı olarak yer alması ileride yaşanması muhtemel sorunların en alt seviyeye inmesini sağlayacaktır.

Bedel kiracı ve kiralayan tarafından açılan ve tarafların onayı olmadan çekilemeyecek bir tasarruf hesabına aktarılabilir. Her iki tarafın da onayı olması halinde çekilecek olan para gerekli şekilde harcanabilir veya iade edilebilir. Kira kontratının sona erdiği tarihte kiracının evi boşaltmasının ardından mekanda herhangi bir maddi hasar olmaması halinde depozito bedelinin eksiksiz olarak kiracıya geri ödenmesi zorunludur.

Depozitonun Geri Alınamadığı Durumlar Nelerdir?

Son ayın kirasını ödemek istemeyen ve bu bedelin depozitodan düşülmesini isteyen kiracının talebi uygun karşılanmalıdır. Bu durumda geri ödeme yapılmaz ve kirayla mahsuplaşma yapılır. Aidattan su parasına, doğal gazdan elektriğe kadar kiracı tarafından ödenmemiş masraflar da depozito bedelinden karşılanabilir. Evin kullanım süresinde oluşan yıpranma payı depozito bedelinden düşülemez.

Eve taşınırken yeni boya badana yapılması halinde kiralayan kiracıdan mekanı temiz bırakıp çıkmasını talep edebilir. Kiralanan gayrimenkulü temiz kullanan, tüm yükümlülüklerini yerine getiren ve borcu olmayan kiracı depozito ödemesini geri alamazsa hakkını hukuki yollardan arayabilir.