Kredi Notu Nedir?

Bireyin, banka ile olan tüm ilişkisi, kullanmış olduğu tüketici kredisi, ihtiyaç kredisi, ev kredisi, araba kredisi, ek hesap kullanımı gibi banka ile ilgili tüm işlemler bir havuzda toplanarak analiz edilmesi sonucu oluşan puana kredi notu denir. Ülkemizde bu havuz görevini, bankaların bir araya gelerek oluşturduğu Kredi Kayıt Bürosu yapıyor.

Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

KKB, bankalardan gelen tüm bilgileri otomatik olarak çekip, bunları analiz ediyor, performansa bağlı kredi notunu hesaplıyor. KKB'nin kredi notu hesaplama alanında kullandığı marka ise findeks olarak biliniyor. Bu hesaplama sonucunda sıfırdan, 1900'e kadar bir puan belirliyor. Bu puanın belirlenmesinde ödeme performansı da etkili oluyor. En riskli grup puanı düşük olan grup olarak tanımlanıyor. Yüksek not alan kişiler ise risksiz ve ödeme performansının iyi olduğu şeklinde yorumlanıyor. Bazı bankalar KKB verilerini almasına rağmen, bunu değerlendirmeye sokmuyor ve kendi kayıtlarından, kişinin performansına göre bir hesaplama yapıyor ve buna göre bir kredi notu hesaplama yöntemi çıkarıyor ve bunu kullanmayı tercih ediyor.

Kredi Notu Puanlaması Nasıl Yapılıyor?

KKB tarafından çıkarılan puanlamaya göre; en riskli grup 0-699 puan arası alan kişiler oluyor. Orta riskli grup 700-1099 puan arası alanlar, arz riskli grup 1100-1499 puan arası alanlar, iyi 1500-1699 puan arası alanlar ve çok iyi 1700-1900 puan arası alanlar oluşturuyor.

Kredi notu dışında bankaların kredi kullandırırken dikkat ettikleri başka kriterler de vardır. Bunlar; öncelikle bankalara olan borç durumu ve aylık net gelir durumu önemlidir. Bunun yanında, kişinin çalışma şekli ve çalıştığı kurum, ne kadar süredir çalıştığı gibi kriterlerde etkili olmaktadır.