Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz ekonominin son durumu ile ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu.

HERŞEYE TEK BİR SES KARAR VERİYOR

Türkiye ekonomisinin, 2001'deki kriz süreci ile benzerlik gösterdiğini ifade eden Yılmaz, 'Her şeye tek bir ses karar veriyor. Bu sebeple koordinasyon yok ve daha önemlisi yapılan yanlışlarla ilgili kimse' Bunu biz nasıl düzeltebiliriz' diye soramıyor. Tekeri patlak kamyon gibi gidiyoruz, üstelik fren de yok' ifadesini kullandı.

İÇİ BOŞ BİR ÖZGÜVEN

Sözcü gazetesine röportaj veren Durmuş Yılmaz. Türk ekonomisi ve mensubu olduğu İYİ Parti konusunda değerlendirmelerde bulundu. Durmuş Yılmaz ropörtajda şunları söyledi: '

Bir ülkeye hatta bir bireye iki şey çok zarar verir; Birincisi altı boş, içi doldurulmamış gereği yapılmamış aşırı özgüven. Şu anda biz bu hastalığı yaşıyoruz. Diğeri de 'Bizden hiçbir şey olmaz, biz yapamayız, başkası yapar' denilen aşağılık kompleksi. Bakın bu iktidar 1930'larda o büyümeyi sağlayan kurumların hepsini bitirdi, arazilerini sattı, yani o fabrikaların hiçbiri kalmadı.

İYİ PARTİ EKONOMİ'DE FARK YARATACAK

Dünyada iki türlü özelleştirme var. Biri az gelişmiş borçlu ülkelerin yaptıkları özelleştirme: o ülkenin malını mülkünü kelepir hale getirmek, fiyatlarını düşürmek ve yok pahasına bunu uluslararası piyasalara pazarlamak. Bizde üç aşağı beş yukarı özelleştirme maalesef böyle oldu, çünkü borçlu bir ülkedeydik, şu anda mesela Yunanistan'a yaptırılmak istenen de bu. Bir de satıcı piyasasının güçlü olduğu özelleştirmeler var, İngiltere'de Margaret Thatcher yaptı. Almanlar birleştikten sonra Doğu Almanya'daki bütün kamu mallarını özelleştirdiler.

ÖZELLEŞTİRME POLİTİKASI

Fakat oralar satıcı piyasasıydı. Ekonomide rasyoneliteyi sağlayabilmek için, verimliliği arttırabilmek, kıt kaynakları daha ekonomik kullanabilmek için özelleştirme yaptılar. Biz İYİ Parti olarak özelleştirmeye gerek de görmüyoruz, yapılırsa da bir sermaye grubuna vermekten ziyade, sermayeyi tabana yaymak için hisse senedi ihraç yoluyla yapmak doğru olur. Örneğin Türk Telekom'u daha yüksek fiyatla Avrupa'daki vatandaşların tasarrufunu buraya çekmek için onlara satabilirdik.

İYİ PARTİNİN EKONOMİ KURMAYI

Durmuş Yılmaz, 2006'da Türkiye cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanlığına atandı. Bu görevini 2011 yılına kadar sürdüren durmuş Yılmaz, 2009 yılında euromoney Dergisi tarafından 'Yılın Merkez Bankası Başkanı' seçildi. Dergi 30 yıllık tecrübesi olan Yılmaz'ı 'Türkiye ekonomisine yön verecek en ideal isim' olarak nitelenmişti. Görevinden ayrıldıktan sonra Cumhurbaşkanlğı Ekonomi Başdanışmanlığ3ı'na getirilen Yılmaz, 2015'te MHP saflarında siyasete girdi. 7 Haziran seçimlerinde MHP Uşak Milletvekili seçildi.