2017 yılının gelir ve kurumlar vergisi kazançları 2018 yılında mart ve nisan ayında beyan edilecek. Vergi mükellefleri geçmiş 2 yıl dönemlerinde düzenli beyannameleri yapan verigisini ödeyen kaçakçılık suçunu işlememiş ve karışmamış olması göz önünde bulundurularak vergi indiriminden yararlanacağını açıklandı. İndirim 1 milyonları aşmayacak şekilde üst limit konuldu.

Uygulama uyumlu vatandaşa bir vergi istisnasını veya muafiyeti tanımıyor. Yalnızca mükelleflerin vergi dairesine ödeyecekleri vergi tutarında indirim şansı veriyor.

İndirim, ticari, zirai ve serbest meslek kazancından hesaplanan senelik gelir vergisi ve kurumlar vergisi için geçerli olacak. Buların haricinde geçici vergi, stopaj, KDV, ÖTV, MTV, Damga Vergilerinde indirim yapılmadı. Bakanlar Kurulu, indirim oranında iki katına kadar yükselme yapabilecek veya sıfıra kadar düşürebilecek.

Ücret, kira, değer artış kazancı (Gayrimenkulün Satışından Kazanılan Kazancı Beyan Eden Bireyler), faiz, kar payı vb. menkul sermaye iradı kazanan, gelir vergisi mükellefleri indirimden faydalanamayacak. Kurumlar vergisi mükellefi vatandaştansa bankalar, faktoring şirketleri, sigorta ve reasürans şirketleri, emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları faydalanamayacak. Gelir vergisi mükelleflerinin faydalanabileceği indirim tutarı ticari, zirai veya mesleki faaliyet nedeniyle beyan edilen kazançlardan toplam gelir vergisi matrahı içindeki oranına göre hesaplanan gelir vergisine dikkat edilerek yapılacak.

Vergi mükelleflerine yüzde 5 indirim faydası geliyor Senelik gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri için hesaplanan verginin yüzde 5'lik bölümü vergi indirim miktarı olarak sayılacak. Bu beyannameler üstünden ödenmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinden düşülecek. İndirim miktarının ödenmesi gereken vergiden yüksek çıkması durumunda kalan tutar, senelik gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihi izleyen 12 ay içinde beyan üzerine tahakkuk eden diğer vergilerinden (Geçici Vergi, KDV, Stopaj Vergisi) mahsup edilecek. Bu süre zarfında mahsup edilemeyen indirim miktarı mükelleflere ödenmeyecek. Yani iade hakkı yanmış olacak.