Doğu Avrupa Ligleri, Şampiyonlar Ligine alternatif olarak Mega Ligi kurmak için çalışmalara başladı.

Geçtiğimiz aylarda Şampiyonlar Ligi'nde format değişikliğine gidileceği duyurulmuştu. Futbol severler Şampiyonlar Ligi'nde gerçekleşecek format değişikliğini merakla beklerken, Mega Lig adı altında yeni bir lig kurulacağı yönünde haberler geldi.

Balkanlar, Kafkaslar ve İsrail-Bulgaristan merkezli Mega League Foundation isimli vakıf, Balkan ülkelerinden kulüplerinden oluşacak bir ligin oluşturulacağını açıkladı. Bulgaristan, Romanya, Sırbistan, Hırvatistan, Slovenya gibi Balkan ülkelerinin yanında Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan gibi Kafkas ülkeleri ile İsrail'den de takımlar bu yeni kurulacak ligde mücadele edecek.

Mega Lige Türkiye'den hiçbir takım giremeyecek.

Balkanlar, Kafkaslar, Ortadoğu ve Güney Kıbrıs başta olmak üzere 17'den toplam 42 takımın yer alacağı Mega Lig, 2 farklı ligden oluşacak. Mega birinci liginde 20 takım yer alacak. Mega ikinci ligindey ise toplamda 22 takım olacak.

Mega birinci ligde, sezon sonunda 18, 19 ve 20. Sırada yer alan takımlar Mega ikinci lige düşecek.

Mega ikinci liginde sezon sonunda 1, 2 ve 3. Sırada yer alan takımlar ise Mega birinci lige yükselmeye hak kazanacak.

Ülke ligleri 3. lig olacak. Mega İkinci liginde son beş sırayı alan takımlar ülkelerinin ligine düşecek, düzenlenecek bir eleme turnuvasıyla beş yeni ekipse bu lige dahil edilecek. Her sezonun sonunda ülke liglerini en üst sıralarda tamamlayan toplam 40 takım, bu 5 takımdan bir tanesi olmak için mücadele edecek. Ülkelerin ulusal seviyedeki birinci ligleri, yeni getirilecek sistem sonrası Mega Lig'in üçüncü ligi olarak görev yapacak. Örneğin Yunanistan Süper Ligi, Romanya 1. Ligi gibi ligler.