Özellikle obezite ameliyatı sonrasında erken dönemde hamileliğin bebeğin büyüme ve gelişmesini olumsuz yönde etkileyebileceğini hatırlatan uzmanlar, obezite ameliyatından sonra 18 ay beklenmesi gerektiğini kaydediyor.

Genellikle bu sürede kilo kaybının durduğunu ve ideal kiloya ulaşıldığını da anlatan uzmanlar, ameliyat sonrası bebek sahibi olmak isteyen annelerin beslenme açısından ancak bu dönemde hazır olabildiklerinin altını çiziyor.

Obezite ameliyatı geçirdikten sonra anne olmayı kafasına koymuş kadınların beslenmelerine dikkat etmesinin şart olduğunu hatırlatan uzmanlar özellikle yağsız et, tavuk ve balık olmak üzere proteinli gıdalar, meyve ve sebze, karbonhidrat, süt ve süt ürünleriyle beslenilmesi gerektiğini vurguluyor. Haftada en az iki kez balığın mutlaka sofrada olması gerektiğini hamilelik sürecinde ortaya çıkabilecek demir eksikliğine karşı da demir içeriği yüksek besinlere yönelinmesini tavsiye eden uzmanlar, kırmızı et, baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru meyveleri örnek olarak veriyor.

Bu süreçte yüksek yağ ve yüksek şekerli gıdaların sınırlandırılmasının ve diyetisyenden destek alınmasının şart olduğunu da hatırlatan uzmanlar, kılıç balığı, orkinos, iri uskumru gibi büyük balıkları ve teneke kutuda satılan balıkların mümkün olduğunca tüketilmemesini, içinde barındırdıkları civanın bebeğin gelişimi açısından olumsuz olduğunu kaydediyor. Ameliyat sonrası hamilelik planlaması döneminde alkolden kaçınılmasının ve kafeinli içeceklerinde günde en fazla 2 fincan çay / kahve ile sınırlandırılmasının önemli olduğunu hatırlatmalıyız.