Futbolun Temel Kuralları Nelerdir?

Futbol oyunun ilk çıktığı andan itibaren getirilen ve günümüze kadar en modern haliyle geliştirilen birçok kuralı bulunmaktadır. Futbol tek top ile oynanan bir oyundur ve literatürde temas sporu olarak geçmektedir.

Her takımın sahaya 11 oyuncu ile çıkma hakkı bulunmaktadır. Aynı zamanda 90 dakika boyunca oynanır. Ancak ilk yarıda da ikinci yarıda da oynanmamış süreler oyunun son sürelerine eklenir.

Her takımın oyun içerisinde 3 oyuncu değiştirme hakkı bulunmaktadır. Futbolun bir orta hakemi iki de yan hakemi bulunmaktadır. Aynı zamanda artık çizgi hakemleri de 2'şerli olmak üzere aktif olarak sahada görev yapmaya başlamıştır. Futbolcuyu sakatlamaya yönelik, darp edici, zarar verici ve oyun kuralları içerisinde sayılmayan her türden hareket faul olarak nitelendirilmektedir.

Futbolda iki kart vardır. Bunlardan ilki sarı karttır. Kişi aynı maç içerisinde iki sarı kart görürse kırmızı kart görerek oyundan ihraç edilir. Aynı zamanda yapılan sportmenlik dışı ve direkt sakatlayıcı hareketlerde doğrudan kırmızı kart görme ihtimali bulunmaktadır. Söz konusu fauller ceza sahası olarak nitelendirilen kale önlerinde yapılırsa penaltı olur. Penaltı atışı futbolun temel kuralları arasında yer alır.

Kaleciye karşı penaltı noktasından çekilen tek bir şuttan oluşmaktadır. Taraflar birbirine üstün gelmek için oynar. Beraberlik 1 puan iken galip gelen taraf sahadan 3 puan ile ayrılmaktadır. Mağlup olan taraf ise puan alamaz.

Futbolun Kurallarını Bilmenin Önemi ve Faydaları

Futbol kurallarını bilmek bu alanda kariyer yapmak isteyen genç sporcular için önem arz etmektedir. Aynı zamanda kurallardan haberdar olmak futbol izleyicilerinin de daha bilinçli bir şekilde maçları takip etme fırsatını doğurmaktadır.