Yapay Zeka, Afetlerle Mücadelede Teknolojik Çözümler Yapay Zeka, Afetlerle Mücadelede Teknolojik Çözümler

2 yaşından önce uzun süre teknolojik aletlerle haşır neşir olmanın ve dijital ekranlara maruz kalmanın konuşma bozukluklarını tetikleyebileceğini belirten uzmanlar, çocukların en geç 3 yaşına dek konuşma gelişimlerini tamamlaması gerektiğini paylaşıyor.

Bu dönemdeki dil ve konuşma bozukluklarının en önemli sebepleri arasında çocuklara yemek yedirmek ve sakinleştirmek için dijital ekranlara maruz bırakmanın yer aldığını ifade eden uzmanlar, 2 yaşına kadar dijital ekrana maruz kalan çocuklarda ciddi iletişim ve dil problemleri, sosyalleşme, öğrenme ve analiz yeteneği sorunlarının yaşandığını hatırlatıyor.

Televizyon tablet, telefon gibi elektronik cihazların ekranlarındaki hızlı akış, bu dönemdeki çocukların algı ve analiz edebilme kapasitesinin çok üzerinde. Çocuklar gördüklerini algılamaya çalışırken çok fazla çaba sarf eder ve bu durum geri kalan dünyaya algılarını ve duygularını kapatmasına neden olur.

Uzmanlar Adnan Ayvaz, çocuklarının dijital ekranlar karşısında sabitlendiğini gören ailelerin, çocuklarını sakinleştirmek ve yemek yedirmek için bu programları sağlıksız bir tercih yaparak kullandığını, ancak bu durumun ciddi sosyal sağlık problemlerine yol açtığını belirtiyor. Ayrıca uzmanlar iletişim sorunları içinde; anlatım bozukluğu (sözel anlatım bozukluğu, dil algılama bozukluğu), konuşma bozukluğu, fonasyon (ses çıkarma kabiliyeti bozuklukları), kekemelik problemlerinin yer alabileceğini söylüyor.