Özgüven eksikliği, enerji kaybı ve mutsuzluk gibi durumların ve belirtilerinin 2 haftadan uzun sürmesi halinde hemen kendilerine başvurulması gerektiğini kaydeden uzmanlar, kış mevsiminin gelişiyle birlikte pek çok kişide ortaya çıkan bu durumun yaz mevsiminin sona ermesiyle birlikte güneş ışınlarından daha az yararlanmamıza bağlıyor.

Özellikle havaların soğumasının kişinin depresif oluşunu tetiklediğini kaydeden uzmanlar, bu durumun sosyalleşmeyi engellemesinin de önemli bir sebep olduğunu savunuyor.

Tekrarlayan ve sık görülen depresyonun kişinin psikolojisinde olumsuzluklara sebebiyet verdiğini ve hayatını zorlaştırdığını hatırlatan uzmanlar, bu kişilerin kendilerini yoğun bir şekilde çaresiz ve yalnız hissettiklerini de işaret ediyor.

Bir kişiye depresyon tanısının konulabilmesi için işlevsellik düzeninin 2 haftadan fazla süre sıkıntıya girmiş olması gerektiğini paylaşan uzmanlar, depresyonda yoğun üzüntü, özgüven eksikliği, enerji kaybı, uykusuzluk, iştahsızlık, dikkat eksikliği, mutsuzluk, isteksizlik ve hayattan keyif alamama gibi kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyen belirtilerin yoğun yaşandığı bir ruh bozukluğu söz konusu olduğunu hatırlatıyor.

Kış mevsiminin gelişiyle birlikte birçok kişide psikolojik değişimler başlayabilir. Yaz mevsiminden sonra güneş ışınlarının azalmasıyla depresif durumlarda artışlar gözlemlenebilir. Özellikle havaların soğuması kişinin sosyalleşmesini engeller. Örneğin dışarıda program yapmak yerine evde vakit geçirmeyi tercih eder. Daha önceden depresyon tanısı almış ya da depr

esif duruma yatkınlığı olan kişilerde depresyonun şiddetli yaşanması ve tekrarlanması mümkündür. Kış mevsiminde sorumlulukların daha da artması, yaşam hızına uyum sağlamaya çalışma, programlarda yoğunluk ve günlerin kısalığı gibi sebepler kış depresyonunun yaşanmasına zemin hazırlayabilir.