Uyku Bozukluğu Türleri

Günümüz tıp imkanlarında fiziksel, ruhsal ve çevresel nedenlere bağlı olarak birçok uyku bozukluğu türü saptanmış ve kimilerine tedavi noktaları bulunurken kimileri sonuçsuz kalmıştır. Uyku bozukluğu türleri arasında en yaygın ve en bilinmekte olanı insomnia adı verilen rahatsızlıktır. Kişinin ne kadar yorgun, uykusuz ve halsiz olsa bile bir türlü uykuya dalamama durumudur. Çok ciddi bir uyku bozukluğu olan insomnia doğru şekillerde tedavi edilmezse fiziksel sistemin çökmesine ve ölümlü sonuçlara kadar uzanmaktadır.

Bir diğer yaygın uyku bozukluğu ise narkolepsi rahatsızlığıdır. Burada kişinin nerede ne zaman uykuya dalacağı muğlaktır. Herhangi bir yerde otururken, sosyal ortamda, okulda ya da iş yerinde bir anda istemsiz bir şekilde uykuya dalma şeklinde tezahür etmektedir. Bu hastalıktan muzdarip olan kişiler aktif olarak bir işte çalışamadıkları gibi sosyal olarak da pasif bir konumda yer alır.

Bir diğer az bilinen ve uyku bozukluğu çeşitleri arasında en az sıklıkla görülen hastalık ise patlayan kafa sendromu olarak bilinmekte ve lanse edilmektedir. Burada kişi rüyasında ya da uykusunun en derin kısmında kafasının içerisinde cereyan eden şiddetli bir patlama sesiyle uyanmakta ve uykuları sık sık bölünmektedir.

Uyku Bozukluklarının Nedenleri ve Tedavisi Nlelerdir?

Uyku bozukluklarının temelinde yatan sebeplerin başında psikolojik rahatsızlıklar yer alır. Bununla birlikte yoğun olarak kullanılan alkol ve illegal maddeler de uyku bozukluklarını ortaya çıkaran ve tetikleyen faktörler arasında yer alır. Tedavi biçimleri olarak psikolojik seanslar düzenlemek, terapiler uygulamak ve son çare olarak ilaçla tedavi gibi yöntemler uygulanmaktadır.