Süt üretiminde dünya sekizincisiyiz. Ancak sütü sadece süt olarak içmeye mesafeli duruyoruz. Kişi başına düşen süt tüketimini arttırmak için 'Süt İçiyorum' kampanyası düzenlendi.

KAMPANYA İLE SÜT ÖZENDİRİLEECEK

Ulusal Süt Konseyi, Türkiye'de süt içme alışkanlığının arttırılması ve özellikle çocukların süt tüketimine özendirilmesi amacı ile 'Süt içiyorum' kampanyası başlattı. Pek çok ünlü ismin destek verdiği kampanyanın tanıtım toplantısında Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık, Türkiye'nin süt tüketiminde Avrupa ortalamasının oldukça gerisinde kaldığını ifade etti.

KİŞİ BAŞI TÜKETİM YILLIK 34 KG.

Dünyada süt üretiminde sekizinci sırada yer almamıza rağmen özellikle çocukların süt tüketiminde sıralanın oldukça gerisinde olduğunu ifade eden Prof. Dr Arık, 'Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın doğru beslenme alışkanlıkları kazanması ve sağlıklı birer birey olmaları adına Ulusal Süt Konseyi olarak 'Süt İçiyorum' adlı bir proje başlattık."

"Türkiye'de süt tüketimi yaklaşık olarak kişi başı yıllık 34 kilogram. Avrupa'da ise bu ortalama kişi başı 60, Amerika kıtasında 58 kilogram. Ulusal Süt Konseyi olarak bu rakamların artırılmasını hedefliyoruz' şeklinde konuştu.

SAĞLIKLI BESLENME İÇİN SÜT ŞART

Prof. Dr. Arık sözlerini şöyle sürdürdü; ' Türkiye, süt üretiminde dünyada sekizinci, Avrupa'da ise üçüncü sırada yer alıyor. Süt üretimi son on yılda yüzde yetmiş artarak 20.7 milyon ton'a ulaştı. 9.1 ton süt sanayiye aktarılıyor, kayıt dışı pazarlanan çiğ süt oranı ise yüzde 56. Süt, yapısı gereği hızla bozulabiliyor."

KAYIT DIŞI ÜRETİME DİKKAT

"Sütün, ineklerden edildiği andan itibaren iyi şartlarda, vitamin minerallerini kaybetmeden korunması gerekiyor. Kayıt dışı süt tüketimi oranına baktığımızda Türkiye'de sağlıklı süt tüketim oranı daha da düşüyor. Bu geleceğimiz için bir kayıptır'.