40 yaş üzeri her 5 kişiden 1'inin, 60 yaş üzeri ise her 3 kişiden 1'inin diyabetle mücadele ettiğini belirten uzmanlar, bilim insanları tarafından yapılan araştırmalara göre ülkemizdeki bu artışın 2035 yılına gelindiğinde bizi dünyanın en fazla diyabetli hasta barındıran ülkeleri arasına sokacağını gösteriyor.

Bilim insanları 2000'lerin henüz başındayken yetişkinlerdeki diyabet oranının yüzde 7 olduğunu hatırlatırken günümüzde bu oranın yüzde 18'e kadar çıktığını kaydediyor. Yapılan çalışmalar yaklaşık olarak bir bu kadar daha gizli şeker hastasının olduğunu ortaya koyarken, mutlaka diyabet bilincinin arttırılması, obeziteyle mücadele edilmesi gerektiğini de hatırlatmakta fayda var.

Uzmanlar diyabetten korunmanın ilk kuralının fazla kilolardan mutlaka kurtulmak olduğunu vurgularken, modern toplumlarda teknolojinin daha fazla kullanılmasıyla birlikte fiziksel aktivitelerden kaçınılmaya başladığını belirtiyor. Alınan kalorilerin de fiziksel aktivitelerle yakılamamasının diyabeti tetiklediğini kaydeden uzmanlar, günlük hayatınızda hareketliliği en üst seviyede tutmanızı tavsiye ediyor. Kısa mesafeler için taşıt kullanmamak, asansör ve yürüyen merdivenden kaçınmak, haftada en az 3 gün 30'a dakika tempolu yürüyüş veya bisiklet, yüzme, aerobik, hızlı dans gibi vücudun tüm kaslarını çalıştıran fiziksel aktiviteler başvurmak kilo sorunu için atılacak en büyük adımlar arasında bulunuyor.

Diyabette kilo kadar yanlış beslenmenin de rolü bulunuyor. Karbonhidrat ve yağ oranı yüksek gıdaları tüketmek kilo almayı hızlandırıyor, sık sık acıkmaya ve daha çok gıda tüketimine sebebiyet veriyor.