Kitap Okumanın Çeşitli Faydaları

Modern insanın en büyük manevi çıkmazlarından biri olarak görülen can sıkıntısına karşı bir şifa olması kitap okumanın faydaları arasında başı çeken özelliklerden ilki.

Bununla birlikte kişinin kolay ve verimli bir şekilde başka insanların hayatlarını, anlatımlarını; başka ülkelerin ve kültürlerinin hem genel hem yerel farkındalıklarını kavraması açısından da kitap okumak çeşitli faydalar sunuyor. Aynı zamanda kişinin kendiyle vakit geçirmesine olanak tanıyan kültür; insanların çok daha sakin ve huzurlu bir yaşam sürmesinin ön koşulunu oluşturmaktadır.

Rakamlarla Kitap Okuma Oranları

Son 10 yıla oranla Türkiye'de kitap okuma oranları %40 oranında arttı. Bunun en büyük kanıtı olarak metrolarda, otobüslerde ve çeşitli sosyal ortamlarda ellerinde telefonlarına bakanlar olduğu kadar kitap okuyan insanlara da büyük oranda rastlanması.

Bununla birlikte kitap ve yayın evlerinin sektörel alanda endüstrileşip çok daha yaygın ve popüler mecralarda boy göstermesi; ünlü isimlerin birbiri ardınca kitap çıkarmaya başlaması ve insanlara henüz ilköğretim aşamasında iken kitap sevgisinin aşılanması kitap okuma oranlarının artışını doğrudan destekleyen veriler oldu.

Aynı zamanda Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında en fazla kitap yayımlayan ülkelerin başında geliyor. Bu da kitap okuma oranlarının büyük oranda artışının bir başka göstergesi olarak karşımızda duruyor. Çocuklara daha fazla kitap sevgisinin ve bilincinin aşılanması ve insanların televizyon alışkanlığından kitap okuma alışkanlığına sevk edilmesi ile birlikte önümüzdeki 10 yıl içerisinde bu rakamların ikiye katlanması bekleniyor.