Kalp krizi vakalarının aniden ortaya çıkmadığını, vücudumuzun zaman içinde sinyaller verdiğini hatırlatan uzmanlar, kalp damarlarının bazen birden bire bazen de yavaş yavaş yıllar içinde tıkandığını paylaşıyor. Aniden damarların tıkamasıyla kalp krizinin tetikleneceğini hatırlatan uzmanlar, yıllar içinde yavaş yavaş bir tıkanma söz konusuysa bunun kalp krizini önleyeceğini paylaşıyor.

Uzmanlar kalp krizi anında hissedilen ağrının, kalp kaslarının oksijensiz kalmasıyla ilgili olduğunun altını çizerken, kalp krizi sırasında baskı, yanma ve ezilme hissinin yanı sıra ağrının sol kol, alt çene ve sırta vurabileceğini hatırlatıyor. Çok hafif veya hiç ağrı hissetmeden de kalp krizi geçiren hastaların olduğunu dile getiren uzmanlar, kalp damarını tıkayacak kadar büyük bir pıhtı oluştuğunda kalp krizi meydana geldiğini savunuyor.

Kötü huylu kolesterolün yüksek olmasının, şeker hastalığının, kan şekeri yüksekliğinin, hipertansiyonun, stresin, sigara içmenin kalp krizini tetiklediğini işaret eden uzmanlar, daha önce kalp damarına stent takılan hastalarda kan sulandırıcı ilacın kesilmesi stent içinde pıhtılaşma oluşarak kalp krizini tetikleyebileceğini paylaşıyor.

Ayrıca menopoz öncesi kadınlarda ve 35 yaş öncesi erkeklerde görülmesi özel şartlara ve daha az rastlanılan sebeplere bağlı olduğunun altını çizen uzmanlar, daha çok gençlerde veya yaşlılarda olmasından çok kalp krizine neden olan durumun ciddiyetinin önemli olduğunu hatırlatıyor.