Kabus Görme Nedenleri

Kabus görme nedenleri arasında en sık belirtiler kendisini psikolojik ölçütlerde göstermektedir. Kişinin kendini gerçek hayatta sürekli olarak baskı altında hissetmesi; çeşitli kademelerde çeşitli olgulara karşı kaygı duyumsaması, endişeli ve stresli bir yaşam sürmesi kabus görme sıklıklarını arttırmaktadır. Ancak sadece psikolojik nedenler değil uyku öncesi yapılan yanlış şeyler ve edinilen yanlış alışkanlıklar da doğrudan doğruya zihni etkilemekte ve kabusların ortaya çıkmasına birinci dereceden etki etmektedir.

Bunların başında uykuya dalmadan önce gerilim dozu yüksek, korku ve şiddet ögeleri içeren filmlerin izlenmesi gelmektedir. Kişi uykudan önce izlediği bu tarz filmler ile birlikte beynine negatif sinyaller göndermekte; bu negatif sinyaller de beyin bölgesinde kabus olarak tezahür etmektedir. Aynı zamanda uykudan önce yenilen aşırı yemekler de mideyi sıkıştırmakta, bu da zihin bölgesini etkilemektedir.

Alkol ve uyuşturucu kullanımı da uyku kalitesini düşürmekte ve kişinin korku duyacağı, endişelere sevk edeceği bir dizi görüntülerin kabus şeklinde biçim kazanmasına neden olmaktadır.

Kabus Görmemek İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Birçok psikoloğun ve uyku uzmanının kabus görmemek için sunduğu çeşitli öneriler ve tavsiyeler bulunmaktadır. Bunların başında pozitif düşünme ve yatağa girdikten sonra olumlu şeylere odaklanmak gelmektedir. Bunun dışında uyku öncesi küçük egzersizler vücudun çakralarını açmak ve vücudu rahatlatmak da kabus görme ihtimalini büyük oranda düşürmektedir.

Uykudan önce yenilen şeylerde aşırıya gidilmemesi de bir diğer önlemdir. Aynı zamanda loş ışık altında uyuma; dinlendirici müzikler dinleme ve tütsü, mum gibi rahatlatıcı etkilere sahip nesneler ile yatılan yeri rahatlatma da alternatif seçenekler arasına yer almaktadır.