Zengin olmak herkesin hayali. Ancak bu hayale ulaşmak o kadar da kolay değil. Kısa yoldan zengin olmanın ise birçok yolu var. Bunların en başında ise hiç şüphesiz define arayıcılığı geliyor. İnanışa göre çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış Anadolu topraklarının altında çok sayıda medeniyetinin zenginliği bulunuyor.Kral mezarları, altın odaları, saf atından mezalar vb.sölentiler kısa yoldan zengin olmak isteyenlerin hayallerini süslüyor.


DEVLETİN İZİNLİ DEFİNECİLERİ


Türkiye'de de kısa yoldan zengin olmak isteyenlerin sayısı hiçte azımsanacak sayıda değil. Öyleki sadece altın aramak için devletten izin alanların sayısı 1097. Çeşitli rivayetlere inanarak yaşadıkları toprakların altında altın arayanlar ve bunu devletin izni dahilinde yapanlar maalesef şuana kadar tek bir altın izine dahi rastlayabilmiş değil.


KAÇAK KAZILAR SON BULMUYOR


Diğer taraftan devletten izin almadan kaçak kazı yapanların sayısı konusunda henüz kayda alınmış bir değer yok. Ancak ülke toprakları üzerine çok sayıda kaçak kazı yapıldığı biliniyor. Yapılan bazı kaçak kazılar sırasında bulunmuş tarihi eselerler ise ya tahrip ediliyor ya da yurt dışına kaçırılıyor.


DEFİNE ARIYORSANIZ BUNLARI BİLİN!


Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde yüzlerce vatandaş 'altın aramak' için devletin ilgili kurumlarına başvuruda bulundu. Bu başvurulardan kriterlere uygun olanların sayısı ise 1097 kişi. Kazı yapmalarına izin verilen kişilerin bölgeyi araştımaya giden yetkililerin tüm masraflarını karşılamaya ve kazı sonrasında kazılan yerin eski haline getirilmesi konusunda taahhüt vermesi gerekiyor. Eğer kazı sonrası Hazine'ye ait arazide define bulunursa yüzde 50'si bulan kişiye, özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunmuşsa yüzde 40'ı arayıcıya, yüzde 10'u ise mülk sahibine veriliyor. İzinsiz olarak define arayanlar ise 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor.