Çocukluk ve gençlik döneminde en sık görülen hastalık olan epilepsinin, 65 yaş ve üzerinde de sıklık artışı gösterdiği bilindiğini belirten uzmanlar, epilepsinin nedenleri arasında, beyinde gelişimsel bozuklukları, genetik, tümoral, damarsal, enfeksiyon ve metabolizma hastalıklar gösteriyor.

Bu nedenlerin dışında sebebi bulunmayan nedenlerle de epilepsi gruplarının bulunduğunu belirten uzmanlar, uykusuzluk, açlık, ateşli hastalık, kullanılan bazı ilaçlarında nöbetleri tetikleyici durumda olduğunu hatırlatıyor.

Epileptik nöbetlerin, çoğunlukla 1-2 dakika içinde kendiliğinden sonlandığını kaydeden uzmanlar, hastanın, nöbet sırasında sert ve keskin objelerle kendine zarar vermemesi için çevresel faktörlerden uzak tutulması gerektiği üzerinde duruyor.

Nöbet durumlarında kesinlikle hastanın ağzı kaşık ya da parmak yardımıyla açılmaya çalışmamalı, yaşanan kasılmaları önlemek için vücuduna gereksiz kuvvet uygulanmamalıdır.

Bu müdahaleler, nöbetin sonlanmasına katkı sağlamanın aksine, hastada dişlerde kırılmaya, ortopedik travmalara ve kanamalara yol açabilir. Kolonya vs. koklatmak ise tamamen yararsız uygulamalardır.

Nöbet süresi uzayan, birbirine eklenen ve sonlanmayan nöbetler ise mutlaka hastane koşullarında müdahale gerektirir. Nöbet sonlandıktan sonra hasta hemen kendine gelemeyebilir, aşırı yorgunluk, sersemlik hissi ve zihin karışıklığı hissedebilir.