Şiddetli bel ağrılarının uzun sürmesi halinde günlük hayatı ve iş verimliliğini etkilediğini savunan uzmanlar, bel ağrılarından kurtulmak için dikkat edilmesi gereken noktaları bizlerle paylaştı.

Uzmanlar özellikle otururken omurgadaki disklerin arasındaki basıncın oturma şekline bağlı olarak arttığını, öne doğru eğilmekle veya yana doğru eğilip oturmakla disk aralarındaki basınç daha da yükseldiğini paylaşıyor. Bu nedenle her 20 dakikada bir ayağa kalkıp disk aralarındaki basıncı azaltmanın şart olduğu üzerinde duran uzmanlar, diskin içinde damar olmadığı için çevredeki dokulardan beslendiğini ve oturduğumuz zaman diskin içinde sıvı alışverişi olmadığı dile getiriyor.

Dik oturduğunuz ve bele destek verdiğimiz zaman disklere binen yük miktarı azaldığını paylaşan uzmanlar, yana veya öne eğildiğimizde disk aralarındaki basınç arttığını ve bel ağrısının ortaya çıktığını hatırlatıyor. Destekleyicilerin kişiye göre değişir, bel çukurunu dolduracak şekilde olması ve elastik olanlar tercih edilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, öne doğru eğilmekle bele binen yük miktarı kilo ve boyla ilgili olarak arttığının da altını çiziyor.

Yemek Eleştirmeninden Sıra Dışı Bir Deneyim Yemek Eleştirmeninden Sıra Dışı Bir Deneyim

Ağırlığının yüzde 60'ı belden yukarısı, yüzde 40'ı belden aşağısıdır. Öne doğru eğildiğimiz zaman fizik kurallarına göre eğilmenin artmasıyla belin yükü de artar. Örneğin 70 kiloluk birinin 42 kilo belden yukarısı, 28 kilo belden aşağısıdır. Öne doğru eğilmekle bele binen yük miktarı 4-5 katına çıkar. Bu da bele aşırı yük bindirir.