1-Soldurma İşlemi Nedir?

Taze çay yaprakları,%70-80 oranında su içerir. Soldurma işlemi ile çayın içindeki suyun %50-55'e düşmesi sağlanır. Siyah çay üretiminin ilk ve zorunlu aşaması soldurmadır. Soldurma işlemi sonucunda yapraklar elastik bir yapı kazanır. Soldurma işlemi genelde doğal ve suni soldurma olmak üzere iki farklı şekilde yapılabilir.

2- Kıvırma İşlemi Nedir?

Kıvırma işlemi, suyu azaltılarak soldurulan çay yaprağının değişik makinelerinde ezilmesi, parçalanması ve bükülmesiyle meydana gelir. Yaprak kıvırma işleminde çayın kırılıp parçalanması sağlanır. Bu işlemde yaprak havayla temas edebilir.

3- Oksidasyon İşlemi Nedir?

Oksidasyon işlemi, öncesinde kıvrılan ve parçalanan yaprağın öz suyunda bulunan kimyasalların biyolojik değişikliğe uğramasını sağlar. Siyah çayda istenen renk, parlaklık, koku, burukluk ve aromasının oluşması oksidasyon aşamasında sağlanır. Oksidasyon işlemi sonucunda çay yaprağı, yeşil rengini kaybederek bakır kırmızısı rengine ve elma kokusuna kavuşur. Oksidasyon işlemi sırasında 21-32°C arasında sıcaklık olabilir. Ancak ideal oksidasyon sıcaklığı 24-26 derecedir.

4- Kurutma İşlemi Nedir?

Kurutma işlemi sırasında fırınlanan çay yapraklarının nem oranını %3-4 seviyelerine düşer. Kurutmanın işleminin amacı oksidasyonda kazanılan, çaya has özelliklerin yitirilmesine engel olmaktır.

5- Asnif İşlemi Nedir?

Kurutma işlemi sonrası fırından çıkan kuru çay yaprakları elekten geçirilir. Çay yaprakları kalınlık ve kalitesine göre ayrılır. Kurutulmuş çay yaprağı lif tutucularından geçirilerek çöplerinden ayrılırlar. Kurutmalardan çıkan çaylar kalitesine göre farklı kategorilere aktarılır. Son aşama ise paketlemedir. Çayın tadı, aroması ve kokusu bozulmadan paketlenmelidir.