Önceki gün Beşiktaş metrosunda bulunan Altay Türk Topluluklarına ait olduğu düşünülen 3 bin beş yüz yıllık mezarlar sosyal medyada büyük ses getirdi. Haber tarih ve arkeoloji çevrelerinde de büyük heyacan yarattı.

1071 BATILILARIN İDDİASI

Prof. Dr. Alpaslan Ceylan (Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi) 20 yıldır Anadolu'da Türk varlığının izlerini bilimsel olarak sürüyorum. Üstümüze 1071 diye bir elbise gjiydirdiler. Bu Batılı tarihçilerin ortaya koyduğu bir yaklaşım. Bize, Siz daha önce bu topraklarda yoktunuz' demeye getiriyorlar.

Bu elbise çürüdü. Anadolu'da çok sayıda bulgu var. M.Ö. 2000'li yıllara kadar gidiyor.b Kars Kağızman'da Göktürk yazıtları bulduk. Kaya resimleri tespit ettik. Bu tarihlenmeyi kafamızdan uydurmadık, bilimsel tespitler yaptık. 1071 tarihi Türkler için başlangıç değil ikinci defa kapıının açılmasıdır.

HAKKARİ'DE TÜRK İZLERİ YOĞUN

Hakkari'de bulunan steller aslında taş heykellerdir ve Türklere aittir. Beşiktaş'taki bulgular da bizim çalışmalarımızı desteklemekte. Türkler Anadolu'ya iki yönden girdiler. Bir Kafkaslardan, diğeri Balkanlardan. Beşiktaş'taki buluntular İskit Kimmerlerin göçünün ispatını gösteriyor. Urartu tarihi bilgileri de İskitlerin M.Ö. 600-700'lerde Anadolu'da var olduklarını ispatlıyor.

BU KADAR NET BİR İSPAT YOKTU

Prof. Dr. Mehmet Özdoğan (İstanbul Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi) Beşiktaş kazıları İstanbul'da daha önce neleri kaybettik sorusunu akla getiriyor. Son beş yıldır İstanbul Arkeoloji Müzesi harika işler yapıyor. Müzenin titiz çalışmaları İstanbul tarihi için yepyeni bilgileri ortaya çıkardı. Şehrin geçmiş tarihini dar bir çerçevenin dışına taşıdı. Kazı bilim dünyası açısından heyecan verici.

İLK KESİN KANIT MEKANI

Kurgan tipi mezar oldukları kesin. Tarihleme de doğru görünüyor. Kuzey Step Kültürü, Altay Kültürü olduğu doğru. Göçebe topluluklar. Dünya'da özellikle balkanlarda bu kültürün izlerini biliyoruz. Ancak bu kadar organize ve net bir mezarlık topluluğu ilk defa karşımıza çıktı.