Van Gogh Hayatı

Hollandalı ressam Van Gogh, 30 Mart 1853 tarihinde Zundert kentinde dünyaya gelmiştir. Bağlı bulunduğu sanat akımı resim tarihinde art izlenimci olarak tanımlanmış ve böyle lanse edilmiştir. Van Gogh'un kısa hayatı ise 1890 yılının 29 Temmuz gününde Fransa'da son bulmuştur. Van Gogh geride yüzlerce tablo bırakmıştır. Birçok tablosu Fransa ve Hollanda'daki müzelerde ve resim galerinde sergilenmektedir.

Van Gogh Hakkında Az Bilinenler

Tüm dünyada yankı bulan tabloların sahibi olan Van Gogh, hayatı boyunca yüzlerce yağlı boya resim yapmış biridir. Ancak yaşamı boyunca tabloların değerini anlaşılamamış ve birçok sanatçının başına gelen kadir bilmezlik onun da hayatının temel dinamikleri arasında yer almıştır. Van Gogh hayatı boyunca sadece tek bir tablosunu satabilmiştir.

Onu satın alan da abisinden başkası değildir. Van Gogh sarı rengini kullanmayı çok severdi ve tarihe Van Gogh sarısı adı verilen yeni bir tür renk bırakmayı bildi.

Ölümünün nedeni olarak da bu maddelerin bileşeninden ortaya çıkan bir tür zehirlenme olduğu dile getirilmektedir. Ressam olmadan önce uzun yıllar boyunca rahiplik yapmış ve Tanrı'ya olan inancını son nefesine kadar içinde taşımıştır. Hayatı boyunca görüştüğü tek kişi olan abisinin maddi yardımlarıyla sürekli olarak resim yapmıştır.


Yaşamı boyunca tek ressam arkadaşı ise Paul Gaugin olmuştur. Ancak hayatının son dönemlerinde sık sık yaşadığı tartışmaların akabinde onunla da yollarını ayırdığı gerçeği gözler önüne serilmiştir.