Atatürk Döneminde Eğitim Alanında Yapılan Yenilikler

Eğitim alanında yapılan ilk devrim 3 Mart 1924 yılında Tevhid-i Tedrisat kanunun ilan edilmesidir. Bu kanun ile birlikte eğitim hayatı tamamen laikleşerek bugünkü asıl görünümünün ilk basamakları oluşturulmuştur.

1 Kasım 1928 tarihinde ise Arap harflerinin yerine Latin alfabesi kabul edilmiştir. Arap harflerinin zor öğrenilmesi ve oldukça karışık olması sebebiyle Türkçe Latin harfleri ile birlikte yazılmaya başlanmıştır.

Cumhuriyetin ilk yıllarında gerçekleştirilen bu yenilik ile birlikte Türkiye'de okuma yazma oranları oldukça büyük oranda artmıştır. Mustafa Kemal Atatürk'ün birer yıl arayla kurduğu kurumlar da eğitim alanında öncü çalışmalara imza atmış ve Türkçe'nin korunması açısından önemli eserlere destek vermiştir. Bu kurumlardan ilki 1931 yılında kurulan Türk Tarih Kurumu'dur.

1 yıl sonraki süreçte ise 1932 yılında Türk Dil Kurumu hayatına başlamıştır. Bu iki kurum sayesinde eğitime destek veren projeler geliştirilmiş; sözlükler kurulmuş ve eğitim hayatına yön veren birçok yenilik okullara girmiştir.

Tamamen Batı temelli modern ve bilimsel olan üniversitelerin açılması eğitim alanında yapılan yenilikler arasında gösterilmektedir. Aynı zamanda görsel ve güzel sanatlar alanındaki devrimler ve iyileştirmeler de ortaya çıkarılan yenilikler arasında gösterilmektedir.

Günümüzde Eğitim Alanında Yapılan Yenilikler

Özellikle öğrencileri ilgilendiren eğitimde yapılan yenilikler nelerdir? sorusunun ilk cevabını bilgisayarlar ve tabletler oluşturmaktadır. Bugün birçok alanda eğitim veren kurumlarda bilgisayar destekli, bilişim odaklı eğitimler verilmektedir.

Aynı zamanda araştırmaya önem veren, internet kullanımını destekleyen, hem sözel hem de analitik öğrenmeyi perçinleyen eğitim modelleri de günümüzde işler hale getirilmiştir.

Sınav sistemlerinde de test biçimi ilköğretim okullarından kaldırılarak sadece seviye belirleme ve üniversite sınavlarında kullanılmaya başlanmıştır.