Dünya Kadınlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı?

ABD' nin New York şehrinde bir tekstil fabrikasında 40.000 dokuma işçisi ağır şartlarda çalıştıklarından ve daha iyi şartlar istediklerinden greve başladılar. Fakat daha sonra polis grev yapmakta olan işçilere saldırdı ve onları fabrikaya kilitledi. Ardından çıkan yangın yüzünden işçiler fabrika önlerine kurulan barikatlar yüzünden kaçamadı ve 120 kadın işçi hayatını kaybetti. Bu işçilerin cenazelerine 10.0002 de fazla insan katıldı.

Danimarka' nın Kopenhag kentinde 26-27 Ağustos 1920 tarihlerinde Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansında bulunan Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nin liderlerinden biri olan Clara Zetkin, 8 Mart 1857 yılındaki fabrikada ölen işçi kadınlar için bu günün Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasını talep etti ve bu talebi kabul edildi.

Dünya Kadınlar Günü Tarihçesi

İlk zamanlar belli bir tarihi olmayan bu gün ilkbaharda kutlanıyordu. Tarihin tam olarak 8 Mart olarak kabulü ise 1921 yılında Moskova'daki 3.Uluslararası Kadınlar Konferansı' nda Sovyetler Birliği kurucusu Lenin' in önerisi ile gerçekleşti. Adı da tam olarak ''Dünya Emekçi Kadınlar Günü'' diye belirlendi. 1. ve 2. Dünya Savaşı sırasında bazı ülkeler sosyalizmin yayılmasından korktukları için bu günün anılmasını yasakladılar. 1960'lı yılların sonuna doğru ABD' de gerçekleşen bazı gösteriler ile tekrar gündeme geldi. 16 Aralık 1977' de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 8 Mart'ın anılmasını kabul etti.

Türkiye'de Dünya Kadınlar Günü ilk olarak 1921 yılında kutlanmaya başlandı. İleri zamanlarda ise kapalı alanlarda yapılan bu kutlamalar sokaklara da taşındı.