Baş ağrısından kalp hastalıklarına, obizeteden mide bulantısına, cilt hastalıklarından mide sorunlarına, vücut ağrılarından diş hastalıklarına kadar pek çok hastalığın altında stresin yattığını kaydeden uzmanlar, stresin ağız hijyeni ve diş sağlığını da olumsuz yönde etkilediğinin altını çiziyor.

Journal of Periondontology'de yer alan bir araştırmanın 2007 yılında bilim insanlarına ışık tuttuğunu belirten uzmanlar, araştırmaya katılanların yüzde 56'sının stresten dolayı diş fırçalamadıkları ve diş ipi kullanmaktan kaçındıkları ortaya konuldu. Bu da stresin ağız hijyenine ne denli engel teşkil ettiğini net bir şekilde göstermiş oldu.

Stresten dolayı pek çok kişinin kullandığı tütün ve alkolün ağız sağlığına olumsuz etkisi bulunduğunu hatırlatan uzmanlar tütün ve alkol kullanımının periodontal hastalığın oluşumunu etkilediği konusunda hem fikir.

Stresli dönemden geçen kişilerin vücudunda kortizol hormonunun yükseldiğini ve bunun da periodontal hastalıkları tetikleyeceğini hatırlatan uzmanlar, ağızda aft oluşumu, bruksizm (diş sıkma), ağızkuruluğu, diş eti hastalığı, ağız kokusu, prekanseröz lezyonlar gibi ağız hastalıklarından kurtulmanın stresten uzaklaşmaktan geçtiğini belirtiyor.

Bütün bunların yanı sıra ağızdaki aft oluşumunun virüsler, bakteriler ve bağışıklık sisteminizdeki bazı eksikliklerin tetiklediğini ve ağızda küçük yaralar şeklinde oluştuğunu hatırlatan uzmanlar, stres yaşayan kişilerde gün içerisinde veya gece uyurken dişlerini gıcırdatma veya sıkmanın yanı sıra çene bölgesindeki çene ekleminietkileyen bruksizm (diş sıkma) hastalığına da yol açtığını da hatırlatmalıyız.