Sağlığı bozacak şekilde anormal ve aşırı yağ birikmesinin ortaya çıkması olarak tanımlanan obezite, erkeklerde vücudundaki yağ oranı yüzde 25, kadınlarda ise yüzde 30'un üzerine çıkığında ortaya çıkıyor.

Vücuttaki yağ oranı veya vücut kitle indeksi ölçülerek obez olup olmadığını belirlemenin kolay olduğunu belirten uzmanlar, sindirim sistemine yapılacak obezite cerrahisi veya bariatrik cerrahi ile müdahale edilebildiğini kaydediyor.

Bu ameliyata girebilmesi için kişinin en az üç yıldır süre gelen bir obezite şikayetinin bulunması, kronik alkol ve ilaç bağımlılığı gibi bir durumun söz konusu olmaması ve kabul edilebilir ameliyat riski sınırları içinde olması gerektiğini hatırlatan uzmanlar, ameliyat için herhangi bir yaş sınırı olmamakla birlikte 20 ile 60 yaş arasında güvenli sayıldığını paylaşıyor.

Kilo vermede son çare olarak obezite cerrahisinin görülmesinin gerektiğini de dile getiren uzmanlar, bu ameliyatın hormonal rahatsızlığı olmadığı halde kilo veremeyen, diğer tedavi yöntemlerinde başarı sağlayamayan veyahut tekrar kilo almış kişilerin, sağlık durumları bozulmaya başladığında yapılması gerektiğini hatırlatıyor.

Cerrahi operasyonun temelde besin alımını azaltan, besinlerin emilimini kısıtlayan veya ikisini bir arada ele alan yöntemler olarak sınıflandırıldığını işaret eden uzmanlar, kısıtlayıcı ameliyatlarda midenin boyutunun küçültüldüğünü, mideye giren gıdaların miktarının ve kişinin yediği gıda miktarının azaltıldığını açıklıyor. Emilimi azaltan ameliyatlarda ise besin emilimini azaltabilmek adına bağırsakların bir kısmının bypass edildiğini vurgulamakta fayda var.