Özellikle geceleri uyku sırasında büyüme hormonunun daha fazla salgılandığı üzerinde duran uzmanlar, çocuklarda büyüme ve gelişme ile ilgili önemli püf noktalarını bizlerle paylaştı.

Çocuklarda büyüme ve gelişme geriliğinin birlikte ilerleyebileceği gibi birbirinden ayrı da meydana gelebileceğini dile getiren uzmanlar, bu iki durumun birbirinden ayrılması gerektiğini ifade ediyor. Beyinde bulunan hipofiz bezinden salgılanan büyüme hormonunun en fazla gece uykuda ortaya çıktığını, uyku, egzersiz, fiziksel stres, ergenlik, açlık ve kan şekerinde düşme durumlarının büyüme hormonu salgısının uyarıldığını hatırlatmakta fayda var. Büyüme hormonunun en temel etkisinin boy büyümesi olduğunu belirten uzmanlar, kemik kalınlığı, kas büyümesi, protein üretimi, insülin direnci ve kan şekeri seviyesiyle de ilgili olduğunu ifade ediyor.

Uzmanlar bir bebeğin ortalama doğum oranının yaklaşık 50 santimetre olduğunu, yaklaşık bir yıl içinde bebeğin 25 santimetre uzayarak doğum boyunun 1,5 katına ulaştığını işaret ediyor. Bundan sonrasında büyüme hızının yavaşladığını paylaşan uzmanlar, yaklaşık ikinci yılda 12 santimetre, üçüncü yılda 8 santimetre ve dördüncü yılda 7 santimetre uzamanın söz konusu olduğunu dile getiriyor.

Ülkemize yapılan araştırmada erişkin boy uzunluğunun kadınlarda 163, erkeklerde ise 176 olduğu saptandı.