Kınadan Gelen Sağlık

Evde saç boyası yapımı aslında yeni bir olgu değil. Yüzyıllardır kadınlar kınayı kullanarak, saçlarını boyamanın yöntemlerini bilirlerdi. Kına, saçları besleyen ve yeni saç tellerinin çıkmasına yardımcı olan bir bitki.

Üstelik zararlı kimyasallardan da tamamen uzak. Ancak kına ile saçlarını boyayacak olanların bilmesi gerekir ki daha önceden saç boyasıyla boyanmış saçlarda kına, olumsuz etki yaratır. Saçınızı kına ile boyamak için, daha önceden sürülen boyaların etkisinin tamamen giderilmesi ve doğal saçın üzerine kına uygulanması gerekiyor.

Kına denilince akla kızıl renk tonları geliyor. Kızılın her tonunu kınayla tutturmak mümkün. Örneğin bakır tonlarında bir kızıl istiyorsanız, kınanın içerisine bir miktar soğan kabuğunu ve tarçını kaynatarak suyunu koyabilirsiniz.

Daha kırmızı tonlarındaki kızıllar için ise, kınaya birkaç adet kuşburnunu ve pancarı kaynatarak suyunu eklemeniz yeterli. Ancak bilinmesi gereken bir başka bilgi daha var ki, kınayla saç boyarken tam istediğiniz rengi tutturmak birkaç boyamada gerçekleşecektir. Fakat sağlıklı yöntemlerle ulaşacağınız renk tonu, buna değer.

Sarı ve Siyah Tonları İçin

Kına ile sarı ve siyah saç tonlarını da tutturmak mümkün. Sarı tonlarındaki bir bitkisel saç boyası için kınanın içerisine zerdeçal katmalısınız. Ayrıca bir miktar kaynatılmış papatyanın suyunu da ekleyebilir ve mükemmel sarı tonlarına ulaşabilirsiniz.

Sarı saç rengine ulaşmak için saçlarınızın doğal rengi çok koyu ise, boyama işlemi öncesinde saçlarınızı birkaç hafta boyunca papatya suyu ile tarayıp, güneşe çıkmanız etkili olacaktır. Böylelikle birkaç ton daha açık bir saç rengine ulaşabilirsiniz.

Kına ile siyah renkli veya koyu tonlarda organik saç boyası hazırlamak için kınaya biraz rastık, ceviz kabuğu ve siyah çay karıştırarak saçlarınıza uygulayabilirsiniz.