Diyetisyenlerin Önemi ve Sağlıklı Yaşamın Temel Taşı Diyetisyenlerin Önemi ve Sağlıklı Yaşamın Temel Taşı

Sigarayı Bırakmak İçin

Türkiye, Avrupa ve Dünya ortalamasında kişi başına en fazla sigara içilen ülkelerin başında gelmekte. Çoğu zaman stres ile mücadele için içilen sigaraların gün be gün artması ise hem sağlık hem de diğer alanlarda sorunlar çıkarmaya ve krizler doğurmaya devam ediyor. Ancak kamuya açık alanlarda sigaranın yasaklanması ile birlikte çevre düzenlenmesi ve hava temizliği açısından istenen randıman elde edildi.

Birçok kişi yeni sigara içmeye başlarken birçok tiryaki de sigarayı bırakma yöntemleri konusunda titizlikle çalışmalarına devam ediyor. Her şeyden öte kötü bir alışkanlık olan sigarayı bırakmak ise hem sağlık hem bütçe açısından kişilere yenilenme ve olumlu anlamda değişme fırsatı sunuyor. Bu nedenle sigarayı bırakmak isteyenlerin çeşitli yardımlardan ücretsiz olarak faydalanması günümüz şartlarında mümkün görünmekte.

Sigara İçmenin Fizyolojik ve Psikolojik Zararları

Akciğer kanseri riskini %35 oranında arttırması sigara içmenin zararları konusunda ilk sırada yer alan sağlık krizlerinin başında geliyor. Bunun dışında akciğerlerin eski işlevlerini yerine getirememesi; solunum yetersizliği, çabuk yorulma ve iştahı kesme de diğer zararlar arasında gösterilmekte.

Bunların yanı sıra sigara doğrudan diş sağlığını da etkileyen temel alışkanlıkların arasında kendini gösteriyor. Diş eti kanamalarının artması; diş eti sağlığının bozulması ve dişlerin sararması gibi temel problemlerin ana kaynağını oluşturuyor.

Aynı zamanda içinde barındırdığı birçok zehirli karışım ile birlikte kişilerin iç organlarına da doğrudan tesir eden sigara; psikolojik olarak ise bağımlılık yaparak kişilerin çok daha mutsuz ve bağımlı profiller oluşturmasına neden oluyor. Bununla birlikte çevreye ve ekonomiye zararları da söz konusudur.