Saçkıran Nedir?

Özellikle saçları da ve sakallar da ani bir şekilde başlayan ve hemen hemen yuvarlak saçsız alanlar oluşturan bir saç dökülmesi hastalığıdır. Saçkıran aslında bir bağışıklık sistemi hastalığıdır ve bazı durumlar bunun strese bağlı olduğunu göstermektedir. Nedeni tam olarak çözülemeyen bu hastalık bağışıklık sisteminin kendi hücrelerini tehlike görerek bir anda onlarla savaşmaya başlamasından kaynaklanıyor.

Bunun sonucunda saç köklerinin veya sakal bölgesindeki kıl köklerinin etrafında bulunan lenfosit hücreler sitikoin denilen kimyasalları salgılamaya başlar. Salgılanan bu kimyasallar saçlarda dökülmelere sebep oluyor. Bulaşıcı bir hastalık değildir ancak bağışıklık sistemi ile birebir alakalıdır.

Saçkıran Neden Oluşur?

Saçkıran hastalığının kişinin beslenme düzeni ile alakası yoktur saç kıran hastalığının nedenleri nedir? Hastalık tamamen kişinin üzüntü halini ve stresine bağlı olarak başlayabiliyor fakat bu olgularda kesinleşmiş değildir. Hastalık başladığı andan itibaren belirti vermez ancak dökülen bölge büyüdüğünde hastalığa yakalanan kişi fark edebiliyor.

Daha sonraki süreçte saçlarda büyüme olayı tamamen duruyor ve saçlar zayıflamaya başlayarak dökülüyor. Saçkıranın üç tane evreden oluştuğu uzmanlar tarafından belirtiliyor.

İlk olarak saçlar ve sakal bölgesindeki kıllar aniden dökülür ve dökülen alanlar büyümeye başlıyor. Daha sonra saçlar ve sakal bölgesindeki kıllar renkleri beyaz veya gri tonlarında yeniden çıkarlar.

Bu evre yıllar boyunca da sürebiliyor ve yeni saçlar ve kıllar çıkarken eskilerde dökülüyor. Saçkıran hastalığına yakalanan hastaların yaklaşık %1 oranında olanların vücuttaki kılların tamamen dökülmesine de neden olabiliyor. Fakat %5'nde saçtaki tüm kılların döküldüğü gözlemlenmiştir.

Saçkıran Nasıl Tedavi Edilir?

Maalesef ki bu hastalığın kesin çözümü veya kesin bir tedavi yöntemi henüz bulunamamıştır. Bazı durumlarda ise hastalık zaman içerisinde bir anda iyileşebiliyor. Bazı durumlarda yeniden çıkan saçlar beyaz renktedir ve ilerleyen zamanda orjinal renklerine dönüşebiliyor. Tedavi yöntemi olarak kortizon enjekte edilmesi kıl çıkışını hızlandırıyor ancak saç veya kıl tekrar dökülebilir.

Büyüyen saç kaybı durumunda güvenilir olan kesin bir tedavi yöntemi henüz yoktur. Kortizon içerikli haplar ve PUVA olarak bilinen bir ışık tedavisi de uygulanabiliyor fakat yan etkileri de oldukça yüksektir.