Diyetisyenlerin Önemi ve Sağlıklı Yaşamın Temel Taşı Diyetisyenlerin Önemi ve Sağlıklı Yaşamın Temel Taşı

Akciğerden sindirim sistemine, cilt dokusundan böbreğe kadar farklı organları da etkisi altına alan sağlık sorunu, genetik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabildiği gibi çevresel etkiler ve sigara kullanımına bağlı olarak da kendini gösterebilir.

Kadınlarda Erkeklere Nazaran 3 Kat Daha Fazla Görülüyor!

Her 100 kişiden sadece birinde görülen romatoid artritin kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha fazla görülmesinin sebebi bilim adamları tarafından hormonlara bağlanıyor. Erken tanı ve uygun tedavi ile eklemlerde oluşabilecek hasarlar en alt seviyelere indirilirken, hastalığın belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak etkili bir tedavinin uygulanabilmesi için de büyük önem taşıyor.

Romatoid artriti akla getirecek belirtiler nelerdir dendiğinde akla gelen sorunlar:

* Eklem ağrısı
* Eklemlerde katılık
* Şişlik
* Halsizlik ve
* Hareket kaybı olarak gösterilebilir.

Eklem ağrısı olarak kendini gösteren hassasiyet; hastaların en sık karşılaştıkları sorunlardan birisi olarak gösterilebilir. El ve ayak bileklerini birlikte etkileyen sorun 6 haftadan uzun sürdüğü zaman akla ilk olarak bu hastalık getirilebilir.

Eklemlerde Katılık Nasıl Anlaşılır?

Özellikle sabahları görülen katılık hissi, tutukluk olarak kendini gösterir. Herhangi bir yaralanmanın olmadığı durumlarda bu sorunun görülmesi halinde zaman kaybetmeden bir romatoloji uzmanına görünmek gerekir. İç bölgede hastalığa bağlı olarak oluşan iltihaplanma, el bilekleri ve parmaklarda şişlik olarak dışa yansır. Diz ve ayak bileklerinde de oluşan ödem, belli dönemlerde çekilerek kısmi rahatlama sağlanabilir.

Kronik sorunlara halsizlik, yorgunluk ve bitkinlik eşlik edebilir. Hastaların doktora gitmesinin temel nedeni olarak görülen yorgunluk sosyal hayatın da olumsuz etkilenmesine neden olacak boyutlara ulaşabilir. Uygun tedavi ile sorunlar azalırken olası sakatlıklar da önlenebilir.