Virüs kedinin vücudundan dışarda uzun süre yaşayamaz. Kedi yavruları, anne karnındayken veya doğduktan sonra virüs bulaşmış bir anne sütüyle bile hastalığa yakalanabilir. Hastalık genellikle görünüşte sağlıklı olan kediler tarafından yayılır, bu nedenle bir kedi sağlıklı görünse bile, virüs bulaşmış olabilir ve virüsü bulaştırabilir.

Belirtileri Nelerdir?

Ağızda ve gözlerde sararma, büyümüş lenf düğümleri, mesane, deri veya üst solunum yolu enfeksiyonları, zayıflama, iştah kaybı, ateş, ishal, nefes alma zorluğu, üreme sorunları ve ağız yaraları gibi belirtiler içerir. Enfekte olmuş kedilere maruz kalma, özellikle kedi yavruları ve genç kediler için lösemi riskini yükseltir. Yaşlı kedilerin enfeksiyona yakalanma olasılığı daha düşüktür çünkü direnç yaşla birlikte artmaktadır. Yalnızca kapalı mekanlardaki kediler için hastalığa yakalanma riski çok düşüktür.

Tedavi Biçimleri Nelerdir?

Kedilerin yüzde 85'i lösemi teşhis edildikten sonra 3 yıl içinde genellikle ölmektedir. Bununla birlikte, feline lösemisi tedavi edilebilir mi? sorusu yanıtlanırsa, düzenli veteriner kontrolleri ve iyi bir koruyucu bakım ile bu kedilerin bir süre daha iyi hissetmelerine yardımcı olunabilir ve onları ikincil enfeksiyonlardan korur.

Yapılan fizik muayene, laboratuar testleri ve parazit kontrolü komplikasyonları önleyebilir ve problemleri hızlı bir şekilde belirleyebilir. Enfekte olan kediler kapalı alanda tutulmalı ve kısırlaştırılmalıdır. Şu anda bu virüs enfeksiyonu için herhangi bir tedavi yoktur. Fakat ikincil enfeksiyonlar tedavi edilebilir ve kanserli kedilere kemoterapi uygulanabilir.