Yoga Eğitmenlerinin Dijital Alanlardaki Misyonu Yoga Eğitmenlerinin Dijital Alanlardaki Misyonu

Dış Gebelik Nedir?

Genellikle döllenmiş olan yumurtanın fallop tüplerine yerleştiği görülmektedir. Döllenmiş olan yumurtanın rahim dışında bir yere yerleştiği duruma dış gebelik denilmektedir.

Dış Gebelik Neden Oluşur?

Normalin dışında gelişen ve istenmeyen bir durum olan dış gebelik farklı nedenlerden ötürü ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenleri sıralamak gerekirse ilk olarak yumurta kanalında döllenmiş olan yumurtanın rahime zamanında ulaşamamasıdır.

Diğer bir neden ise tüpe ait geçirilmiş ameliyatın tüp yapısında bozulmaya neden olması, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, enfeksiyonlar gibi mekanik sorunların varlığıdır.

İşlevsel olarak tüplerin değişikliğe sahip olması, doğum kontrol hapları ve ertesi gün haplarının kullanımı da sebepler arasında yer alır. İleri yaş, kısırlık ve yumurtlama tedavileri, korunma yöntemlerinde başarısızlık durumları dış gebelik nedenlerini oluşturmaktadır.

Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Dış gebelik nasıl anlaşılır? Dış gebeliğin anlaşılması noktasında belirtiler ele alındığında ilk aşamada adet gecikmesinin olduğu söylenebilir. Bu gecikmeyi devam eden süreçte ise düzensiz olarak lekelenme şeklinde kanamalar görülür ve aşırı bir karın ağrısı buna eşlik edebilir. Ancak bu belirtiler her dış gebelikte görülmeyebilir. Bu durumda ise dış gebeliğin sinsi seyrettiği görülmektedir.

Kişi yine adet olur. Dış gebeliğin ilerleyen dönemlerinde tüpte hasar ve karın içinde kanama olduğunda ise kişide aniden ortaya çıkan ve çok şiddetli olan karın ağrısı görülmektedir. Kişi de halsizlik, baygınlık ve göz kararması gibi belirtiler görülmektedir.

Ayrıca dış gebelik geçiren kişilerde şok belirtileri görülebilmektedir. Bu belirtiler ile karşılaşıldığında ise doktora gidilerek cerrahi işlemle dış gebeliğin sonlandırılması gerekmektedir.