Hastalıklardan korunabilmek için bağışıklık sistemini sağlamlaştırmak gerektiğini kaydeden uzmanlar, bu nedenle soğan, sarımsak gibi gıdaların yanı sıra yalnızca hayvansal gıdalarda bulunan B12 vitamininin ve yine D vitamininin doğal olarak bulunduğu nadir besinlerden biri olan mantarında sofralardan eksik edilmemesi gerektiğinin altını çiziyor.

Mantarın kanserden koruyan ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiren antioksidan olarak kabul edilen selenyum minerallini bolca bulundurduğunu işaret eden uzmanlar, bütün bunların yanı sıra mantarın C vitamini, fosfor, potasyum ve bakırdan zengin olup vitamin ve mineral içeriği açısından çok zengin olduğunun saptandığını belirtiyor.

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirme, kalp sağlığını koruma ve kanser türlerinin bazılarını önlemede etkin rol oynayan mantarın, beyaz kan hücrelerinin üretimini ve aktivitesini artırdığının da bilimsel araştırmalarda saptandığını hatırlatmakta fayda var.

Uzmanlar mantarın yanı sıra, probiyotikler veya yoğurtta bulunan "Canlı aktif kültürler", bağırsak ve bağırsak yollarını hastalıklara neden olan mikroplardan uzak tutan sağlıklı bakterilerdir. Ek formda olsalar da, Avusturya Viyana Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, günlük 200 gram yoğurt tüketilmesinin bağışıklığın artırılmasında etkili olduğunu ortaya koymakta olduğunu belirtiyor. Yoğurt ve kefirin sağlıklı bağırsağın sağlıklı birey anlamına geldiğini kanıtlandığını kaydeden uzmanlar, günde 1 su bardağı kefir mutlaka tüketilmesinin önerildiğinin altını çiziyor.