Gergin günler yaşayan Katalonya'da gözaltına alınma ihtimali gündemde olan lider Puigdemont ile ilgili ilginç bir gelişme yaşandı.

Belçika, Puigdemont'a sığınma izni verebileceklerini söyledi. AB bünyesinde sığınma başvurusu yapabilen ülkelerden biri olan Belçika'nın bu açıklaması büyük yankı uyandırdı.

GÖZALTINA ALINMA ENDİŞESİ

Belçika hükümet, İspanya yasalarına göre tutuklanma olasılığı bulunan Katalan Özerk Yönetimi Başkanı Charles Puigdemont'a siyasi sığınma ve koruma hakkı verilebileceğini açıkladı.

İspanya basınına göre, Madrid hükümetinin, Katalonya Özerk yönetiminin feshi ve doğrudan yönetilmesi planına karşı çıkan Puigdemont'un gözaltına alınma riski bulunuyor.

KATALANLARIN HEVESLERİ KURSAKLARINDA KALDI

Medyada, 'ayrılıkçı' suçlaması ile soruşturma tehdidiyle karşı karşıya olan Katalan liderin Belçika'ya gidebileceği öne sürülüyor. Çünkü Belçika, Avrupa Birliği bünyesinde siyasi sığınma başvurusu yapılabilen birkaç ülkeden biri.

İSPANYA'YA REST ÇEKTİLER

Göç ve sığınmadan sorumlu Belçikalı bakan Theo Francken, Charles Puigdemont'a siyasi sığınma ve koruma verebileceklerini söyledi.

İspanya basınında yer alan bu iddiaları Flaman Televizyonu'na değerlendiren Francken Belçika'nın, Katalan lider için bir çıkış noktası olabileceğini vurguladı.

Kendini tehdit altında hisseden bütün Katalanların Belçika'ya sığınma başvurusu yapabileceğinin altını çizen Francken, 'Puigdemont da öyle. Bu tamamen yasal bir durum' dedi.