Söz konusu değişikliklerin bağışıklık sistemini doğrudan etkilediğini hatırlatan uzmanlar, bu nedenle hamilelik sürecinde vücudun hastalıklara daha açık hale geldiğini de dile getiriyor. Kış aylarında özellikle influenza olarak isimlendirilen gribin, anne adaylarını oldukça fazla etkilediğini savunan uzmanlar, anne adaylarının kış aylarında üst solunum yolu hastalıklarına yakalanmamaları için önemli uyarılarda bulunuyor.

Gebelikte yaşanan her türlü enfeksiyonun önüne geçilmesinin hem bebek hem de anne adayı için önemli olduğunu kaydeden uzmanlar, hamilelik döneminde bağışıklık sisteminin oldukça hassas olduğunu bu süreçte yaşanacak üst solunum yolu enfeksiyonlarının önemli sıkıntılar doğurabileceğini vurguluyor.

Hamilelerin hastalıklardan kendini koruyabilmesi için beslenme düzeni, hijyen koşulları, giyim, ilaç kullanımı ve egzersiz gibi konularda da titiz davranılması önemli olduğunu belirten uzmanlar, grip ve soğuk algınlığının virüslerin neden olduğu hastalıklar olduğunu kaydediyor. Bu iki hastalığın farklılıkları olduğunu kaydeden uzmanlar, soğuk algınlığında yüksek ateş görülmezken, gripte çok yüksek ateş ve araya giren ikincil bakteriyel enfeksiyonlar gözlemlenebileceğini işaret ediyor.

Soğuk algınlığında görülen belirtiler; burun akıntısı, hapşırma, boğazda yanma hissi ve öksürüktür. Gripte ise; genelde 39 derece ve üzeri ateş, baş, kas-eklem ağrısı, bitkinlik ve orta şiddette öksürük yaşanır.

Hamilelerde görülen yüksek ateş 39 derece ve üstünü geçmemelidir. 38 derece ateşte, ateş düşürücüler kullanılır. Alın, koltukaltı, diz kapağı arkasına soğuk kompresi uygulanmalıdır. Ilık duş alınmalı, ince giysiler giyilmelidir. Anne adayında ateş şikayeti devam ediyorsa, mutlaka doktora başvurulmalıdır.