Rakamlarla Evlilikler ve Boşanmalar

Günümüz dünyasında hem Avrupa'da hem de Türkiye'de boşanmaların sayısı yıldan yıla artarken evliliklerin sayısı da yıl geçtikçe düşüş göstermekte. Aynı zamanda ilk iki yıl içinde boşanma işlemlerini başlatan çiftlerin sayısında da 'lık gibi bir yükseliş söz konusu. Evliliği özendirici kampanyalar ve kamu spotları hazırlansa da yıllar geçtikçe bu rakamların daha da artacağı yönünde sosyolojik araştırmalar söz konusu.

Evliliklerin Sona Ermesine Neden Olan Faktörler

Günümüzde, modern dünya oluşumu ile birlikte birçok sorunun kaynağında iletişimsizlik yatmakta. Söz konusu evliliklerin bitmesine neden olan faktörler arasında iletişimsizlik, doğru iletişim modellerini ve tercihlerini evlilik içine yerleştirememe gibi nedenler kişilerin aynı ev içerisinde birbirlerine yabancılaşmalarına, uzaklaşmalarına ve nihayetinde evliliklerini bitirmelerine neden olmaktadır.

Aynı zamanda çiftlerin empati kurma yetisinden uzak oluşları, birbirlerini anlamak yerine kendilerini anlatmak istemeleri; affetmek yerine suçlamayı tercih etmeleri gibi kişisel tercihleri de bir zamanlar mutlu başlayan evlilik serüvenlerinin boşanma ile nihayete ermelerine birinci dereceden etki etmektedir.

Bunların yanı sıra paylaşacak konu ve olguların giderek azalması; aynı evde yaşayan karı - koca yerine iki yabancının ortaya çıkmasına neden olmakta. Evlilik terapistlerinin ve psikologların altını özenle çizdiği bir diğer gerçek ise kökenlerini güvensizliğe dayandırmakta.

Çiftler arasında uyum sorunu; erkekler tarafından eve geç gelme; cinsel isteksizlikler ve yetersizlikler de günümüzde boşanmaların sayısını hızla arttıran diğer nedenler arasında.