Her türlü nörolojik belirtiye yol açabilen MS'in sıklıkla tek gözde görme bulanıklığı, çift görme, tek taraflı ellerde veya kollarda uyuşma, güçsüzlük, vücudun tek bir tarafında güçsüzlük veya dengesizlik ataklarıyla kendini gösterebileceğini hatırlatmakta fayda var.

Terapistlerin Ruh Sağlığı Alanındaki Önemi ve Etkisi Terapistlerin Ruh Sağlığı Alanındaki Önemi ve Etkisi

Uzmanlar bütün bunların yanı sıra zihinsel etkilenme ve yavaşlama gibi belirtilerin de ortaya çıkmasına sebebiyet verebilen MS'in genelde genç yaşta görülmekle birlikte orta yaşlarda veya çocukluk çağında da görülebildiğini ifade ediyor.

Otoimmun nörolojik hastalıklar grubunda yatkınlık ve genetik altyapıda başlayan reaksiyonlar sonucu gelişen MS hastalığının, seyrinde hastadan hastaya değişiklik yaşanabildiğini belirten uzmanlar, bir kısım hastada tek atak olup bir daha görülmezken, başka bir grupta aralıklı olarak ataklar olup düzelmekte olduğunu dile getiriyor.

Deri altı veya kas içi iğneler yardımıyla durdurulmaya çalışılan MS'in ağızdan alınabilecek tabletler ve damardan direkt ilaçlar da uygulanabildiğini savunan uzmanlar, MS'in kadınlarda daha sık, erkeklerde ise daha şiddetli olabildiğini belirtiyor.

Ayrıca MS hastalarındaki artış tanı koyma sıklığı artığından dolayı göreceli de artmış olsa bile otoimmun kokenli hastalık grubunda olduğundan çevresel etmenler de tetikleyebildiğini hatırlatmakta fayda var.