Terapistlerin Ruh Sağlığı Alanındaki Önemi ve Etkisi Terapistlerin Ruh Sağlığı Alanındaki Önemi ve Etkisi

Bronşiolitin pasif sigara içiciliğiyle büyük bir bağı olduğunu savunan uzmanlar, akciğerin küçük havayollarının (bronşiol) iltihabı olan akut bronşiolitte ilk bulguların burun akıntısı, öksürük ve hafif ateş gibi üst solunum yolu enfeksiyonu olarak başladığını ifade ediyor.

Uzmanlar ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar olduğunun altını çiziyor. Özellikle akut bronşiolitin, 2 yaşından küçük çocuklarda sıklıkla viral etkenlerin neden olduğu, hırıltılı soluk alma, öksürük, hızlı solunum, göğüs duvarında içe çökme, nefes alıp vermede zorlanma ile karakterize, bronşiol iltihabı olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Uzmanlar özellikle düşük sosyo-ekonomik seviyeli, kalabalık yaşam koşulları olan ailelerin çocuklarında, sigara dumanına maruz kalan, anne sütü almayan, prematüre doğan bebeklerde daha sık görüldüğünü savunuyor. En büyük etkenin RSV yani Respiratuvar Sinsisyal Virüs olduğunu belirten uzmanlar, hastalık genellikle hafif ve orta şiddette geçirildiğini dile getiriyor. Şikayetler 2-3 gün içinde giderek artar, 7-10 gün içerisinde azalır. Öksürük süresi bir miktar uzayabilir. Akut bronşiyolit çoğu hastada hafif geçirilen, kendini sınırlayan bir hastalık.

Akut bronşiolit tedavisinde öksürük şurubunun yeri olmadığını, hastalığın çoğunlukla virüslerden kaynaklanması nedeniyle antibiyotik tedavisi uygulanmadığını söyledi. Bunun bilinmesine karşın gereğinden fazla antibiyotik kullanıldığını kaydeden uzmanlar, antibiyotik tedavisi özellikle hastalığı ağır geçiren ve hasta görünümlü olan olgularda, laboratuvar sonuçlarıyla da bakteriyel olduğu düşünülen olgularda verilmesi gerektiği üzerinde duruyor.