Bağışıklık sistemini güçlendiren, pek çok hastalığa karşı koruma sağlayan bozanın, potasyum deposu olduğunu kaydeden uzmanlar, kan basıncını kontrol eden, kemik sağlığını koruyan ve stresle mücadele ile kas dokusunun düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olan bozayı sofralarınızdan eksik etmemenizi öneriyor.

Su bazlı bir içecek olan ve içinde darı irmiği, un ve şeker barındıran bozanın, demir, fosfor, A, E, B1 ve B2 vitamin ve mineralleri sayesinde tam bir şifa kaynağı olduğunu ifade eden uzmanlar, hem kolon kanseri riskini düşüren hem de kısa vadede kabızlığa iyi gelen bozayı hayatınızda bulundurmanızı tavsiye ediyor.

Fermantasyon sonucu ortaya çıkan bozanın yapısında ürüyen yararlı bakterilerin bağırsak sağlığına iyi geldiğini hatırlatan uzmanlar, bozanın faydalı olduğunu ancak yüksek kalorili olması sebebiyle temkinli yaklaşılması gerektiğini belirtiyor.

Yaklaşık bir bardağında 30 gram karbonhidrat bulunan bozanın, şeker de içerdiği için

hamileler ve diyabet hastaları tarafından tüketilirken, dikkatli olunmasını öneriyor.

Sağlıklı kişilerin veya spor yapan bireyler bozayı rahatlıkla tüketebileceğini belirten uzmanlar, kilo verme dönemindeki bireyler 1 çay bardağı kadar bozayı ara öğün olarak tüketmesi gerektiğini hatırlatıyor.

Boza 2-3 gün içerisinde tüketilmeli

Bozanın ideal tüketim süresinin 3-5 gün civarında olduğunu söyleyen uzmanlar, karışım heterojen olduğu için tüketilmeden önce çalkalanması doku dağılımı açısından daha doğru olacağı gibi bekletilen günlerde mayalanma devam edeceği için tadında ekşime olabileceğini kaydediyor.