Öksürüğün altında yatan nedenin mutlaka teşhis edilmesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, öksürüğü ancak bu şekilde susturabileceğinizi savunuyor.

Hemen hemen her yaşta uzun süren öksürük durumunun gözlemlenebileceğini belirten uzmanlar, tek başına bir hastalık olmayan öksürüğün vücudun savunma refleksi olarak ortaya çıktığını dile getiriyor. İki haftadan fazla süren öksürüğün, gece uyku kalitesini ve gündüz gündelik hayatı olumsuz yönde etkileyecek kadar ilerlemesinin mutlaka dikkate alınacak bir durum olduğunu da hatırlatmakta fayda var.

Ciddi hastalıkların ilk belirtisi olarak da ortaya çıkan öksürüğün, inatçı bir şekilde kalıcı hale gelmesi durumunda, altta yatan hastalık ne olursa olsun bu duruma başka sorunlar da dahil olabileceğini kaydeden uzmanlar, sigara ve üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanan tanıda gecikmelere neden olabileceğini savunuyor.

Uzmanlar üst solunum yolu enfeksiyonlarının yanı sıra, astım, bronşit, Kronik Obstrüktif Akciğer hastalığı, akciğer kanseri, reflü gibi hastalıkların da öksürüğü tetiklediğini dile getiriyor.

En yaygın öksürük nedenlerinden birinin astım olduğunu kaydeden uzmanlar, nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüste sıkışma hissi gibi şikayetlerin ve kuru öksürüğün astımın belirtileri arasında bulunduğunu işaret ediyor.

Kendini geçmeyen öksürükle belli eden hastalıklardan birini de bronşit oluşturuyor. Akut bronşitte kuru öksürük görülürken hastalığın ilerlemesiyle balgamlı hale gelebiliyor. Özellikle kış aylarında sıklıkla alevlenen kronik bronşitte ise balgamla birlikte görülen öksürüğün yılın en az üç ayı devam etmesinden şikayet ediliyor. Sigara içenlerin büyük çoğunluğunda kronik bronşit ortaya çıkıyor.