Her gün yaklaşık 40 gram peynir tüketmenin kalp hastalıkları ve inme riskini azalttığını saptayan uzmanlar, peynir yemenin kardiyovasküler hastalık riski üzerindeki etkilerine bakan 15 gözlemsel çalışmanın analizinden belirlendiğinin altını çiziyor.

Sağlıklı Yaşamın Köşe Taşı, Yeşil Detoks ve Doğal Temizlenme Sağlıklı Yaşamın Köşe Taşı, Yeşil Detoks ve Doğal Temizlenme

Peynirin kalp sağlığı üzerinde olumlu etkilerinin daha öncede saptandığını hatırlatan uzmanlar, yeni araştırmayla birlikte bunun bir kez daha ortaya konulduğunu hatırlatıyor. Avrupa Beslenme Dergisi'nde yayınlanan peynirin kalp hastalıklarıyla mücadeledeki etkin rolü özellikle cheddar ve mozzarella için geçerli.

Peynirin içinde bulunan çinko, kalsiyum, A ve B 12 vitaminlerinin sağlığa yararlı olduğunu hatırlatan uzmanlar, bunların yanı sıra doymuş yağlarda kolesterol düzeyini arttırabildiğini, kalp ve inme riskini arttırabileceğini savunan 2015 yılında gerçekleşen araştırmanın aksine yeni araştırmada bu popüler süt ürününün kardiyovasküler sağlık üzerinde ters etki yapabileceğini önerdi. Uzmanlar yine de bu bulguları teyit edinceye kadar, peynirde doymuş yağ oranının yüksek olduğunu unutmamak ve çok tüketmemek gerektiğine dikkat çekti.

Amerikan Kalp Derneği, günlük kalorinin yaklaşık yüzde 5-6'sının doymuş yağlardan gelmesi ve bu sınırın altında kalmasına yardımcı olmak için az yağlı süt ürünlerine geçilmesini öneriyor.

Uzmanlar peynirle ilgili yeni araştırmalar gerçekleşeceğinin altını çiziyor.